Geen handelsovereenkomst met EU zonder ratificatie klimaatakkoord van Parijs

De Europese Unie weigert nog handelsovereenkomsten af te sluiten met landen die het Akkoord van Parijs over de klimaatverandering niet ratificeren. Eurocommissaris voor Handel Cecilia Malmström zegt dat "de clausule van Parijs nodig is in alle handelsovereenkomsten met de Unie".

Paul Gebruers | 14 februari 2018
P036191000601 582651
Eurocommissaris voor Handel Cecilia Malmström op de Mercosur-vergadering

“De clausule van Parijs is nodig in alle handelsovereenkomsten met de Europese Unie.” Eurocommissaris voor Handel Cecilia Malmström laat aan duidelijkheid niets te wensen over. Malmström deed de uitspraak naar aanleiding van een handelsovereenkomst met Japan. De commissaris zei dat de clausule ook opgenomen wordt in nakende deals met Mexico en het Zuid-Amerikaanse handelsblok Mercosur.

Een woordvoerder van de Europese Commissie bevestigde dat het nieuwe EU-beleid ook van toepassing wordt op een handelsovereenkomst met het Verenigd Koninkrijk na de Brexit. 

Trump

De uitspraak impliceert ook dat een toekomstig handelsovereenkomst met de Verenigde Staten niet op tafel komt zolang Donald Trump daar aan de macht is. De Amerikaanse president heeft eerder duidelijk aangegeven dat hij het akkoord om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen niet zal ondertekenen.

Het Akkoord van Parijs van 12 december 2015 wil voorkomen dat de aarde meer dan twee graden opwarmt. Tot dusver hebben 195 landen de overeenkomst ondertekend.


Probeer Susanova gratis uit!

Wilt u meer dan alleen nieuws? Al onze plusartikels, reportages en analyses lezen? Kies dan voor een proefabonnement van een maand!