MVO

Forest Fwd lanceert concept ‘bedrijfsbos’

Er komt steeds sneller bos bij in Vlaanderen, maar we hebben nog een weg te gaan. Bedrijven kunnen een steentje bijdragen door bijvoorbeeld te investeren in de aanplanting of het herstel van een bos in de buurt. Daarvoor hoeven ze tegenwoordig niet zelf de handen uit de mouwen te steken. Forest Fwd (lees: Forest Forward) zoekt een geschikte grond, vraagt de vergunning aan, plant de bomen, zorgt twintig jaar lang voor het onderhoud, en geeft je ook de tools voor de communicatie.

Dit artikel maakt onderdeel uit van het dossier:
Duurzame investeringen
Inès Aoun | 7 april 2021
Kds Forest Forward Brugge 030321 6 Kopie
Van links naar rechts: Frank Missoul (Forest Fwd), Kristof Bol (United Experts) en Dajo Hermans (Forest Fwd).
©Foto Kurt bvba

Volgens minister van Natuur Zuhal Demir wordt er vijf keer sneller bebost dan in de periode 2014-2018. Toch moet er nog een flink tandje bijgestoken worden om tegen 2030 10.000 hectare nieuw bos – de doelstelling die Vlaanderen heeft vooropgesteld - te realiseren. De minister rekent daarvoor op de hulp van particulieren en bedrijven.

Tonen waar je voor staat

In Nederland leggen bedrijven al langer eigen bossen aan. Bij ons is het bedrijfsbos een vrij recent fenomeen. Zo kondigde Torfs vorig jaar aan dat ze een eigen bos wil aanplanten samen met de bosalliantie (een samenwerking tussen Vlaamse overheid en natuurverenigingen, bosgroepen, private eigenaars en jeugdbewegingen). Met het ‘Torfs FOERT bos’ wil de schoenenketen de doelstelling van de Vlaamse overheid helpen verwezenlijken. Dajo Hermans van Forest Fwd: “Dat is een superinitiatief. Want bedrijven leggen al enkele jaren bossen aan in andere werelddelen, terwijl we ook in Vlaanderen nood hebben aan meer bomen. Als bedrijf je eigen bos verwerven, is om vele redenen goed: om te compenseren, voor je personeel, je klanten, je reputatie, ... Het biedt je de mogelijkheid om als duurzaam bedrijf te tonen waar je voor staat en tegelijk op je eigen omgeving impact te hebben (zie kader).”

Niet elke onderneming heeft de grond, de tijd of de expertise om zelf een bos aan te planten. Zij kunnen een beroep doen op Forest Fwd. “Wij bieden een totaalpakket aan: we gaan op zoek naar een geschikte grond en regelen de hele administratie gaande van huurcontracten over vergunningen tot verzekeringen. We bereiden de aanplanting voor, denk aan de keuze van het plantsoen in functie van de bodem. Bij de aanplanting betrekken we – naast de medewerkers van het bedrijf – ook lokale scholen en jeugdverenigingen om de band tussen de onderneming en de omgeving nog te versterken. Daarna onderhouden we het bos twintig jaar lang”, aldus Hermans. “We verzorgen bovendien de communicatie. Zo leveren we foto’s aan voor sociale media en zorgen we voor persaandacht. Bedrijven die evenementen in hun bos willen organiseren, kunnen eveneens bij ons terecht.”

Bij de aanplanting betrekken we – naast de medewerkers van het bedrijf – ook lokale scholen en jeugdverenigingen om de band tussen de onderneming en de omgeving nog te versterken.

Dajo Hermans (Forest Fwd)

Maximum 30 kilometer

Forest Fwd legt het bos zo dicht mogelijk in de buurt van het bedrijf aan. Frank Missoul van Forest Fwd: “Het is belangrijk om zo lokaal mogelijk een meerwaarde voor de omgeving te creëren. Zo kunnen medewerkers en inwoners in de buurt van het bedrijf ervan genieten. We zoeken dus in een straal van maximum dertig kilometer naar een lap grond. Dat kan gaan van een halve hectare tot verschillende hectares groot.”

De hand leggen op gronden is in het volgebouwde Vlaanderen geen sinecure. “We kunnen daarvoor rekenen op de ervaring van een van onze vennoten, United Experts. Die bedrijvengroep verzamelt al 25 jaar experts op het vlak van natuur, landbouw, energie en industrie. Via hun consultingopdrachten voor de landbouwsector hebben ze een zeer goed zicht op de onderbenutte gronden. Het gaat dan bijvoorbeeld om gronden die te nat of te droog zijn om gewassen te zaaien.”

We zoeken in een straal van maximum dertig kilometer naar een lap grond. Dat kan gaan van een halve hectare tot verschillende hectares groot.

Frank Missoul (Forest Fwd)

Biodiverser

Forest Forward wil niet alleen bij grote bedrijven aankloppen. “We werken aan een speciale campagne die kmo’s en kleine zelfstandigen echt zal aanmoedigen om te investeren in een stukje bos, en die ook duidelijk maakt dat het voor iedereen betaalbaar kan zijn.”

Is de aankoop van een grond en de aanplant van een heel bos voor veel kleine en middelgrote bedrijven dan niet te hoog gegrepen? “We bieden verschillende formules aan”, legt Missoul uit. “Naast de creatie van een nieuw jong bos kan een bedrijf bijvoorbeeld ook een bestaand bos kopen dat we in ere herstellen en onderhouden. Of misschien wil de onderneming zijn eigen terrein onder handen nemen. Wij helpen om die plek biodiverser te maken.”

Surf naar Forest Fwd voor meer informatie

Tien redenen waarom een bos goed is voor je bedrijf

  1. Je draagt bij tot de doelstellingen van de Vlaamse Overheid om nieuw bos te realiseren.
  2. Je toont dat je het meent: geen woorden maar daden.
  3. Het bos maakt deel uit van je algemene, duurzame bedrijfsvisie.
  4. Je kunt er brainstorms, vergaderingen, teambuildings … organiseren.
  5. Je personeel kan er tot rust komen.
  6. De lokale bevolking kan er gebruik van maken.
  7. Je compenseert er (een stukje van) je bedrijfsactiviteiten mee.
  8. Van plan een nieuw gebouw te zetten? Dan kan je een bos aanleggen ter compensatie voor het groen dat je betonneert.
  9. Als een soort last mile kan je een deel compenseren van de CO2 die je bijvoorbeeld met je bedrijfswagen hebt uitgestoten.
  10. Je reputatie vaart er wel bij: het bos draagt immers jouw naam.

Probeer Susanova gratis uit!

Wilt u meer dan alleen nieuws? Al onze plusartikels, reportages en analyses lezen? Kies dan voor een proefabonnement van een maand!