Food Act 13: voedseloverschotten als sociale hefboom

In het zuiden van West Vlaanderen start in november het project Food Act 13: een samenwerking tussen veertien gemeenten, meer dan veertig sociale organisaties en een vijftiental warenhuizen. Zo wordt niet alleen voedselverlies vermeden, maar wordt ook op het sociale vlak een verschil gemaakt.

Francis Van den Noortgaete | 29 augustus 2018
Background Business Clean 811101

Verse producten als uitdaging

Heel wat organisaties in Vlaanderen zorgen ervoor dat voedseloverschotten verdeeld worden bij sociale kansengroepen. Voor droge voeding gaat dit vlot, maar vaak beschikt men niet over voldoende gekoelde opslagruimte voor verse producten. Samenwerking kan dan het verschil maken.

Samenwerking maakt het verschil

Zo gaat in november 2018 het project Food Act 13 van start, een opschaling en uitbreiding van een initiatief dat al enkele jaren in de stad Kortrijk liep. Veertien gemeenten uit de regio slaan nu de handen in elkaar, met de steun van de provincie, Vlaanderen en Europa.

“Leden van Food Act 13 zullen dagelijks langsgaan bij een vijftiental warenhuizen om voedseloverschotten op te halen”, stelt coördinator Arnout Vercruysse in Het Laatste Nieuws. Bij de voedselbank van Kuurne komt een gekoelde opslagruimte. Bestelwagens zullen van daaruit de voedingsproducten bij meer dan veertig sociale organisaties brengen. Zij zorgen voor de verdere verdeling. Acht mensen zullen bij dit project ingeschakeld worden onder de vorm van sociale tewerkstelling.

Van voedselverlies naar meer gevarieerd voedingsaanbod

Ook de supermarkten zijn enthousiast om mee te werken aan Food Act 13. Ze zien de duidelijke sociale meerwaarde van het project. Voedseloverschotten laten ophalen en verwerken vormt voor hen anders een economische kost. Door dit project dragen diezelfde overschotten binnenkort bij aan een gezonder en meer gevarieerd voedingsaanbod voor zo’n 2000 kwetsbare gezinnen.

“Gedaan met voedselverspilling” (Het Laatste Nieuws, 29.08.2018)

Probeer Susanova gratis uit!

Wilt u meer dan alleen nieuws? Al onze plusartikels, reportages en analyses lezen? Kies dan voor een proefabonnement van een maand!