Fibersort sorteert kledij voor recyclage met infraroodlicht

De gemiddelde Belg gooit elk jaar 14,8 kilogram textiel weg. Daarvan wordt minder dan 3 kilogram hergebruikt als tweedehandskledij of gerecycleerd. Fibersort technologie moet een hoger recyclagepercentage mogelijk maken door de materialen automatisch en in grote volumes te sorteren.

Koenraad Coel | 19 maart 2020
Fibersort Updated
© The Circle Economy

Het Fibersort systeem is in het bijzonder gericht op textiel dat door consumenten gedragen en afgedankt werd. Volgens cijfers van Interreg North-West Europe, dat vanuit de Europese Unie het project ondersteunde, gooien European in het noordwesten van Europa jaarlijks 4,7 miljoen ton textiel weg. Daarvan wordt ongeveer dertig procent apart ingezameld, maar niet al die kledingstukken raken verkocht. De rest wordt verbrand, gedumpt of als minderwaardige grondstof gebruikt. Met betere sorteertechnieken zou nog eens 428.000 ton geschikt zijn voor hoogwaardige recyclage tot nieuw textiel.

Materialen scheiden

Om afgedankt textiel te kunnen recycleren, sorteert de Fibersort de individuele kledingstukken op basis van kleur en samenstelling in 45 verschillende fracties. Het gebruikt daarvoor infrarood spectroscopie. Een bundel infraroodlicht bestraalt het materiaal en een sensor meet de frequenties die door verschillende materialen geabsorbeerd worden. Na enkele jaren ontwikkeling en optimalisatie kan het systeem nu al 900 kilogram textiel per uur verwerken.

Valvan Baling Systems, één van de Belgische partners in het project, produceerde deze video om het Fibersort proces te demonstreren.

Commerciële partners zoeken

Het Interreg project waar de Belgische ondernemingen Procotex en Valvan Baling Systems aan meewerkten, loopt nu op zijn einde. Daarom verschuift de focus van de projectpartners naar het uitbouwen van commerciële toepassingen. Industriële textielverwerkers krijgen nu toegang tot informatie en testmaterialen om na te gaan of ze Fibersort in hun leveringsketen kunnen inpassen. Zo willen de ontwikkelaars van Fibersort een groot netwerk van producenten, afvalverwerkers en retailers uitbouwen om samen de textielindustrie meer circulair te maken.

Bron: zeiss.com, circle-economy.com, nweurope.eu, fibersort.com, labfresh.eu

Probeer Susanova gratis uit!

Wilt u meer dan alleen nieuws? Al onze plusartikels, reportages en analyses lezen? Kies dan voor een proefabonnement van een maand!