Federale regering wil wagenpark bedrijven vergroenen

Wat al in het regeerakkoord stond, is nu nog eens bekrachtigd door de regering. Vanaf 2026 zullen alleen nog emissievrije bedrijfswagens volledig aftrekbaar zijn. Dat wordt wel snel terug afgebouwd om het probleem van de files niet te vergroten.

Inès Aoun | 19 mei 2021
elektrische auto opladen

De kogel is eindelijk door de kerk: alleen salariswagens die geen emissies uitstoten zullen vanaf 2026 100 procent aftrekbaar zijn. Eigenlijk gaat het technisch gezien om ‘salariswagens’ of auto’s die deel uitmaken van het loonpakket. De jaren daarna zakt dat percentage opnieuw. In 2031 zullen elektrische wagens en die op waterstof nog voor 67,5 procent aftrekbaar zijn.

Ondertussen worden benzine- en dieselwagens vanaf 2023 jaarlijks minder fiscaal aantrekkelijk. Er is een overgangsmaatregel voorzien, maar vanaf 2028 zijn auto’s op fossiele brandstoffen niet meer fiscaal aftrekbaar.

Belastingvermindering en voetgangerspremie

De federale regering wil ook het lage aantal laadpalen dat ons land telt aanpakken. Burgers en bedrijven die laadpalen of laadpunten installeren, kunnen rekenen op een belastingvermindering.

Ten slotte wordt het mobiliteitsbudget eenvoudiger en wordt er meer toegelaten. Zo kunnen mensen die te voet naar hun werk komen ook een premie krijgen.

Welke maatregelen zullen nog de transitie naar elektrische wagens versnellen? Lees daarvoor ons interview met professor Cathy Macharis van de VUB.

Bron: De Tijd, VRT NWS

Probeer Susanova gratis uit!

Wilt u meer dan alleen nieuws? Al onze plusartikels, reportages en analyses lezen? Kies dan voor een proefabonnement van een maand!