Evian, Ecover en L’Oréal zetten grote stap naar afvalvrije plasticindustrie

De lijst met bedrijven, retailers en verpakkingsbedrijven die werk maken van 100 procent herbruikbare, recycleerbare of composteerbare verpakkingen tegen 2025 is aangegroeid tot elf. Dat kondigde de Ellen MacArthur Foundation tijdens het World Economic Forum in Davos (23 tot 26 januari 2018) aan.

4 februari 2018
Giuseppe Famiani 154998015
Foto door Giuseppe Famiani

Mars, M&S, PepsiCo, Coca Cola, Unilever en Werner & Mertz engageerden zich vorig najaar al om binnen zeven jaar nog uitsluitend herbruikbare, recycleerbare of composteerbare verpakkingen te gebruiken. Nu treden Amcor, Ecover, evian, L’Oréal en Walmart in hun voetspoor. Verpakkingsgigant Amcor is het eerste verpakkingsbedrijf wereldwijd dat zulke beloftes maakt. Het bedrijf is actief in meer dan 40 landen en stelt 30.000 mensen te werk.

Uitsluitend gerecycleerd materiaal

In een volgende stap moeten deze pioniers ook kunnen aantonen dat hun verpakkingen niet alleen recycleerbaar, maar ook daadwerkelijk gerecycleerd, hergebruikt of gecomposteerd zijn. Zo kondigde het Duitse Werner & Mertz, fabrikant van schoonmaakmiddelen, aan dat het tegen 2025 nog uitsluitend gerecycleerd materiaal zal gebruiken in zijn verpakkingen.

Een kritische massa van zulke initiatieven is noodzakelijk om te evolueren naar een nieuwe plastic economie, waarin plastic geen afval meer wordt, stelt de Ellen MacArthur Foundation, de Britse stichting die de transitie naar een circulaire economie wil versnellen. Ze roept de rest van de industrie op om het voorbeeld van deze pioniers te volgen.

Probeer Susanova gratis uit!

Wilt u meer dan alleen nieuws? Al onze plusartikels, reportages en analyses lezen? Kies dan voor een proefabonnement van een maand!