Plus Europese windenergiesector vraagt krachtiger beleid

Wind is de goedkoopste bron voor nieuwe energie en heeft nog een enorm potentieel in Europa. Om die groei waar te maken is er wel nood aan een daadkrachtig beleid, zegt koepelorganisatie WindEurope.

Koenraad Coel | 11 oktober 2019
Windturbine Offshore

Tegen 2023 zou windenergie in Europa met 88 gigawatt kunnen groeien, naar een totale capaciteit van 277 gigawatt. In een ideaal scenario kan er zelfs 112 gigawatt bijkomen in de volgende vijf jaar. De Europese regeringen moeten dan wel duidelijke en ambitieuze klimaatplannen vooropstellen. Dat houdt onder meer in dat ze het stroomnet moderniseren en het vergunningsproces soepeler maken. Als niet aan die voorwaarden wordt voldaan, is volgens de sector slechts 67 gigawatt aan nieuwe capaciteit mogelijk.

Onzekerheid remt ontwikkeling

De procedure om vergunningen toe te kennen is het meest dringende aandachtspunt. Problemen met vergunningen zorgen nu al voor vertragingen en doen investeerders afhaken. Ook de Nationale Klimaat- en Energieplannen zullen belangrijk zijn om de sector een perspectief te bieden op de volgende vijf jaar. “Windenergie zou nu heel snel moeten groeien in de strijd tegen de klimaatverandering. Het is bovendien de goedkoopste bron van nieuwe energie”, zegt Giles Dickson, CEO van de sectorkoepel WindEurope. “Maar er is grote onzekerheid. In veel landen wordt het steeds moeilijker om vergunningen te krijgen. De nieuwe stroomnetten en energiemarkten werken nog altijd niet naar behoren en veel regeringen hebben simpelweg nog niet beslist hoeveel windenergie ze willen.”

Banen op het spel

Op dit moment zorgt windenergie in Europa voor meer dan 300.000 banen, maar ook die staan onder druk. “In Duitsland alleen al gingen de laatste vier jaar 35.000 banen verloren door een haperend beleid”, zegt Dickson. “De Europese Green Deal moet een duidelijk ondersteunend beleid bevatten voor Europa’s koolstofarme industrieën en succesverhalen ondersteunen. We moeten handel kunnen blijven drijven met de rest van de wereld, innovatie blijven aanzwengelen en zo concurrentieel blijven.”

Verder lezen?

Maak een profiel aan en lees Susanova nu 1 maand gratis.