Plus Europese Raad beslist dat EU tegen 2030 55 procent minder CO2 moet uitstoten

Het nieuws bleef wat onder de radar, maar de Europese Raad heeft dit weekend de knoop doorgehakt. De EU zal over tien jaar geen 40 procent, maar 55 procent minder broeikasgassen mogen uitstoten.

Inès Aoun | 15 december 2020
Charles Michel Europese Raad
Voorzitter van de Europese Raad Charles Michel

Voor vele milieuorganisaties komt het als een teleurstelling. Zij eisten een vermindering met 65 procent. Ook het Europees Parlement stemde voor een ambitieuzer doel van 60 procent ten opzichte van 1990. Maar uiteindelijk zal de daling met 55 procent worden opgenomen in de definitieve Klimaatwet.

Beslissing van de Europese Raad

In de beslissing van de 27 Europese regeringsleiders (de leden van de Europese Raad) staat onder andere het volgende:

  • de doelstelling moet verwezenlijkt worden op een kostenefficiënte manier
  • interconnecties, energiezekerheid en een betaalbare energieprijs moeten gewaarborgd blijven
  • alle lidstaten moeten bijdragen, maar er wordt onder andere rekening gehouden met de inspanningen die een lidstaat in het verleden al heeft geleverd
  • de lidstaten mogen beslissen over hun eigen energiemix en de meest geschikte technologieën, waaronder transitietechnologieën zoals gas

Koolstoftaks

De Europese Commissie moet ook onderzoeken hoe:

De EC zal bovendien de nationale inspanningen voor de sectoren landbouw, gebouwen en transport herbekijken.

Om de nodige investeringen te doen, rekent de Europese Raad op overheidskapitaal, de Europese Investeringsbank en op privé-investeerders. Duurzame financiering moet dus gestimuleerd worden. Tegen juni 2021 moet de Europese Commissie een wetsvoorstel voor een EU-norm voor groene obligaties indienen.

Waterstof en hernieuwbare energie

Op dezelfde top bogen de Europese leiders zich ook over plannen rond waterstof en offshore. De Europese Commissie krijgt groen licht om haar strategie rond waterstof verder uit te werken en een roadmap te ontwikkelen voor meer waterstofelektrolyse-capaciteit. Die capaciteit moet in 2024 ten minste 6 gigawatt bedragen, en in 2030 40 gigawatt.

De Europese Commissie krijgt ook de opdracht om een faciliterend kader te ontwikkelend voor grens­overschrijdende en andere relevante projecten op het gebied van hernieuwbare energie.

Verder lezen?

Maak een profiel aan en lees Susanova nu 1 maand gratis.