Leuven ontvangt European Green Leaf

Directeur-generaal Leefmilieu van de Europese Commissie Benjamin Caspar heeft woensdag formeel de European Green Leaf 2018 overhandigd aan de stad Leuven. De Europese Commissie kent die award jaarlijks toe aan een Europese stad voor inspanningen in ecologische duurzaamheid. Leuven werd samen met de Zweedse stad Vaxjö uitgeroepen tot laureaat in de categorie van steden en gemeenten met 20.000 tot 100.000 inwoners.

8 februari 2018
Green Leaf Voor Leuven

Caspar loofde de stad Leuven voor de vele duurzame initiatieven en haar langetermijnpolitiek. De hoofdstad van Vlaams-Brabant wil tegen 2030 klimaatneutraal worden. De jury wees in het verslag op het feit dat de stad de winsten die ze genereert door energie-efficiëntie in haar gebouwen, gebruikt voor nieuwe energiebesparende maatregelen. “We zullen de resultaten monitoren om de buitenwereld te wijzen op de voordelen van duurzame inspanningen”, zei Caspar.

Participatie en mobiliteit

Leuven scoorde goed op verschillende domeinen:

  • De jury waardeerde de participatieve aanpak van vzw Leuven 2030, de vzw die met organisaties, bedrijven en burgers samenwerkt om de klimaatdoelstellingen die de stad vooropstelde te bereiken.
  • Leuven kreeg voor het onderdeel 'mobiliteit' de hoogste ranking van de jury: zowel het circulatieplan met de autoluwe zones, het nieuwe fietsbeleidsplan als de inspanningen rond autodelen en fietsinfrastructuur scoorden goed.
  • Ook voor andere initiatieven rond duurzaamheid en klimaatneutraliteit kreeg Leuven goede punten: de maandelijkse CO₂-monitoring, de collectieve wijkrenovaties, de energiecoach en renovatiebegeleider, het gratis energiemonitorplatform EnergieID, de klimaatactieplannen, de inspanningen voor meer groen en water in de stad, Kom op voor je Wijk, promotie van stadstuinieren ...

Versnelling

Katrien Rycken, coördinatrice van Leuven 2030, stelt dat 2018 het jaar wordt van de omslag en de versnelling. “Het is tijd dat iedereen ziet welke kansen er voor het grijpen liggen: comfortabele woningen, lage energierekeningen, meer groen en een gezonde leefomgeving. Inzetten op een klimaatneutraal Leuven is kiezen voor innovatie en jobcreatie, energie- en materialenonafhankelijkheid en een leefbare stad.”

De stad Leuven stelt voor het komende jaar diverse nieuwe klimaatinitiatieven in het vooruitzicht. In samenwerking met Ecopower wordt de coöperatieve Licht Leuven opgericht, waarin burgers kunnen participeren in projecten voor hernieuwbare energie. Met de campagne Leuven Switcht worden inwoners aangezet om over te stappen op groene stroom.

Leuven won in de categorie van steden met een inwonersaantal tussen 20.000 en 100.000. Oslo won de European Green Capital Award voor de grotere steden.

Probeer Susanova gratis uit!

Wilt u meer dan alleen nieuws? Al onze plusartikels, reportages en analyses lezen? Kies dan voor een proefabonnement van een maand!