Europese Commissie heeft actieplan tegen wegwerpplastic klaar

De Europese Commissie heeft een voorstel klaar dat wegwerpplastic moet bannen. Het maakte een lijst op met tien producten die volledig van de markt moeten verdwijnen. De voorstellen moeten nog worden goedgekeurd door het Europees Parlement en de Europese Raad.

29 mei 2018
Afvalstrand

70 procent van de zeevervuiling bestaat uit single-use plastics. In januari 2018 probeerde de Europese Commissie het tij al te keren door een nieuwe visie op plastics voor te stellen. Nu wil de Commissie nog een stap verder gaan en presenteert het binnenkort een nieuw actieplan voor het bannen van wegwerpplastics aan het Europees Parlement en de Europese Raad. 

Duurzame alternatieven

Als er betaalbare en duurzame alternatieven voorhanden zijn, zullen kunststofproducten voor eenmalig gebruik van de markt moeten verdwijnen. Om de plasticsoep in de oceanen zo veel mogelijk te beperken, wil de Commissie daarom een verbod op plastic wattenstaafjes, bestek, borden, rietjes, roerstaafjes en ballonnenstokjes invoeren. Plastic drankflessen voor eenmalig gebruik zullen enkel mogen worden verkocht als doppen en deksels eraan vastzitten. 

Europese lidstaten zullen bovendien de consumptie van plastic bakjes en bekers moeten terugschroeven. De Europese Commissie stelt daarom voor om nationale reductiedoelstellingen vast te leggen, alternatieve producten op de markt te brengen of ervoor te zorgen dat kunststofproducten voor eenmalig gebruik niet meer gratis worden verdeeld. De Europese Commissie hoopt met haar actieplan bedrijven te motiveren om competitiever te zijn op het vlak van de ontwikkeling van duurzame materialen en producten. 

Statiegeld

Daarnaast stelt de Commissie een inzameldoelstelling voor plastic flessen voor. Tegen 2025 zullen lidstaten 90 procent van alle plastic drankflessen moeten inzamelen. Dat kunnen ze door bijvoorbeeld statiegeld te heffen. Volgens het voorstel van de Commissie zullen producenten bovendien financieel verantwoordelijk gesteld worden voor het afvalbeheer en -schoonmaak. 

Bewustmaking

De Europese Commissie wil ook bewustmakingsmaatregelen verplichten in elke lidstaat. Consumenten zullen op de hoogte moeten worden gesteld van de negatieve gevolgen van plastic zwerfvuil, maar ook over de beschikbare alternatieven op vlak van hergebruik en afvalbeheer.

Verder zullen duidelijke en gestandaardiseerde etiketten de consument moeten duidelijk maken hoe hij zijn afval het best sorteert, wat de negatieve gevolgen van het product op het milieu zijn en hoeveel kunststof er zich exact in het product bevindt. Producenten zouden dan verplicht worden om deze etiketten op verpakkingen van maandverbanden, vochtige doekjes en ballonnen te kleven.

Visnetten

Ook voor vistuig, goed voor 27 procent van het zwerfvuil op de Europese stranden, wil de Commissie strengere regels. Producenten van vistuig waarin kunststof vervat zit, zullen dan verplicht worden om de kosten te dragen van de betrokken afvalinzameling en het transport en de verwerking ervan. Bovendien zullen ze ook verantwoordelijk worden gesteld voor de kosten van bewustmakingsmaatregelen.

Probeer Susanova gratis uit!

Wilt u meer dan alleen nieuws? Al onze plusartikels, reportages en analyses lezen? Kies dan voor een proefabonnement van een maand!