Plus Europa slaat wegwerpplastic in de ban

Het Europees Parlement heeft zich vandaag massaal uitgesproken tegen wegwerpplastic. Tegen 2021 komt er een verbod op plastic producten zoals rietjes, bestek of wattenstaafjes.

24 oktober 2018
Adobe Stock 123780524

Het was een overweldigende grote meerderheid die vandaag in het Europees Parlement voor een verbod op wegwerpplastics stemde: liefst 571 van de 685 aanwezigen. Via het verbod, dat ingaat in 2021, wil Europa een einde maken aan het gebruik van plastic roerstaafjes en wattenstaafjes, bestek en rietjes. Het zijn die producten die tot 70 procent uitmaken van het zwerfvuil op zee.

Meer plastic dan vis

Met het verbod wil Europa de komende jaren het gebruik van alternatieve, duurzame producten stimuleren, die nu al voorhanden zijn. Het dossier zal nu verder onderhandeld worden met de Europese lidstaten. In ons land zal Frédérique Ries, Europarlementslid van de MR, die gesprekken leiden. Ries maakt in De Morgen gewag van een belangrijk momentum. “Onze wegwerpmaatschappij verandert onze oceanen in een vuilnisbak. 85 procent van alle afval in zee is plastic. De helft daarvan is wegwerpmateriaal, een kwart zijn visnetten. Elk jaar komt er in Europese wateren 15.600 ton wegwerpplastic bij. En ongeveer nog 135.000 ton ander plastic. Als we niks doen, hebben we in 2050 meer plastic dan vis in onze zeeën.”

Zwarte lijst

Naast het verbod legde het Europees Parlement ook enkele maatregelen vast. Zo zullen lidstaten tegen 2025 verplicht zijn om 90 procent van alle plastic drankverpakkingen te recycleren. Producenten zullen een deel van de recyclagekosten moeten bijleggen. Ook andere soorten plastic die schadelijk zijn voor het leefmilieu, worden geviseerd. Zo komen moeilijk afbreekbare plastics, de zogenaamde ‘oxo-degradable plastics', op een lijst van verboden plastics. Ook dunne plastic tasjes en verpakkingen in polystyreen mogen niet meer geproduceerd worden.

Verder lezen?

Maak een profiel aan en lees Susanova nu 1 maand gratis.