Plus Europa kan tegen 2030 een derde van productie batterijen in handen hebben

Er duiken de laatste jaren meer en meer plannen op om batterijfabrieken voor elektrische auto's te bouwen in Europa. Niet toevallig gaat de stijgende aandacht voor batterijen samen met de ban op diesel- en benzineauto’s in bepaalde Europese landen.

Inès Aoun | 9 april 2021
Northvolt Zwei 1
Northvolt gaat een fabriek bouwen in Salzgitter in Duitsland.
©Northvolt

Jarenlang was Europa afhankelijk van China en Zuid-Korea voor batterijen van elektrische wagens. Maar het is ook het Amerikaanse BloombergNEF niet ontgaan dat Europa bezig is aan een inhaalbeweging. De analisten voorspellen dat de productie tegen 2030 31 procent zou kunnen bedragen, zowat een derde van de totale batterijproductie. In 2020 ging dat nog om 7 procent. Europa heeft zelf ook een analyse gemaakt. Zij verwachten dat de wereldwijde vraag naar batterijen met een factor 14 vermenigvuldigen tegen 2030, en dat de EU zou verantwoordelijk zijn voor 17 procent van die vraag.

Er staan heel wat projecten in de steigers in Zweden (Northvolt), Noorwegen (Morrow Batteries), het Verenigd Koninkrijk (Britishvolt), Frankrijk (Automotive Cells Co) en Polen (LG Chem). Duitsland spant de kroon met maar liefst vier projecten. Tesla, Volkswagen, Contemporary Amperex Technology Co (CATL) en Automotive Cells Co gaan er batterijfabrieken bouwen. Volkswagen kondigde enkele weken geleden trouwens nog aan dat het zes fabrieken wil neerpoten in Europa. Dit overzicht van Roland Zenn, manager Purchasing Battery Chemistry bij Farasis Energy Europe geeft aan dat alle Europese projecten samen goed zullen zijn voor zowat 600 gigawattuur aan jaarlijkse productiecapaciteit.

Europa haalt China in

Start-ups als Northvolt, Aziatische spelers als LG Chem en CATL en autobouwers als Volkswagen: allemaal willen ze een deel van de Europese koek. Niet verwonderlijk als je weet dat het aantal elektrische en hybride wagens in Europa fors toeneemt. Verwacht wordt dat we voor het tweede jaar op rij China voorbijsteken wat betreft de verkoop van elektrische wagens.

Daar hebben lage-emissiezones en een ban op diesel en benzine in sommige EU-landen alles mee te maken. Ook de Europese Commissie wil meer emissievrije voertuigen op de weg. Zo moeten er over tien jaar dertig miljoen schone auto’s rondrijden in Europa. Dat is nodig om het streefdoel te halen voor transport, namelijk een vermindering van de broeikasgassen met 90 procent tegen 2050. Dat streefdoel maakt deel uit van de Green Deal.

Recyclage batterijen

In december 2020 kwam de Europese Commissie naar buiten met een alliantie voor batterijen, met als doel om batterijen gedurende hun hele levenscyclus duurzamer te maken. Daarbij zal de recyclage van batterijen steeds belangrijker worden. De Europese Commissie wil dat batterijen van elektrische wagens en industriële batterijen vanaf 2030 een minimumgehalte aan gerecyclede grondstoffen bevatten (12 procent kobalt, 85 procent lood, 4 procent lithium en 4 procent nikkel).

Vanaf 1 januari 2035 worden die percentages verder verhoogd (20 procent kobalt, 10 procent lithium en 12 procent nikkel). De EU doet dat niet alleen om de milieu-impact die gelinkt wordt aan het mijnen van bepaalde grondstoffen te reduceren, maar ook om minder afhankelijk te worden van China, dat een groot deel van de kritieke metalenhandel in handen heeft (zie kader).

Verder lezen?

Maak een profiel aan en lees Susanova nu 1 maand gratis.