Eoly draait proef met energieportaal voor Europese markt

Het nieuwe verhandelplatform van het Duitse Next Kraftwerke geeft energiebedrijven instant toegang tot de Europese energiemarkt. Eoly, het duurzame energiebedrijf van Colruyt Group, ging als eerste met de nieuwe toepassing aan de slag. 

Fran Herpelinck | 9 februari 2018
Nextra
Next Kraftwerke

Tal van Europese energieproducenten en -gebruikers richten zich in de eerste plaats op hun eigen nationale markt. Vaak noodgedwongen, omdat de stap naar uitwisseling of verhandeling van energie op Europese schaal een hoge horde vormt. Voor elke nationale markt moet een afzonderlijke toegang worden aangevraagd, wat gepaard gaat met forse investeringen.

Via het nieuwe verhandelplatform Nextra heeft de Duitse digitale serviceverlener Next Kraftwerke mogelijk een oplossing ontwikkeld. Het bedrijf waakt voor zijn klanten over prijsgarantie en handelsvoorwaarden voor energieproductie en -verbruik. Met het Nextra-platform opent het voor energieproducenten en gebruikers de toegang tot de Europese markt. Nieuwe spelers krijgen zo eenvoudig toegang tot de Europese energiemarkten.

Onderbouwde beslissingen 

Het platform laat gebruikers toe om hun energietransacties online te beheren en nieuwe verbindingen op te zetten naar (voorlopig) acht Europese landen. Kopers en aanbieders van energie hebben een duidelijk en actueel overzicht van hun portfolio en kunnen snel reageren als er onevenwichten zouden optreden. Ze kunnen voortgaan op de rapporten en marktvoorspellingen van Nextra om onderbouwde beslissingen te nemen.

Alle formaliteiten, zoals markttoegang, trade-nominaties of energie-evenwicht, neemt Next Kraftwerke voor zijn rekening. “Ook houden we alle ontwikkelingen op de EEX-markt en de EPEX-beurs voor gebruikers in de gaten. Zo kunnen zij zich volledig focussen op de commerciële kant van de zaak”, zegt Jan De Decker, mede-CEO van Next Kraftwerke Belgium.

500 GWh 

De eerste gebruiker van Nextra is Eoly, het duurzame energiebedrijf van Colruyt Group, dat in september met het platform aan de slag ging. De coöperatie produceert en verhandelt energie afkomstig van windturbines, zonnepanelen en warmtekrachtkoppelingsinstallaties. “Nextra gebruiken we om een portefeuille van intussen zo’n 500 GWh te beheren”, aldus Thomas Decamps, Head of Sourcing & Supply bij Eoly. 

Probeer Susanova gratis uit!

Wilt u meer dan alleen nieuws? Al onze plusartikels, reportages en analyses lezen? Kies dan voor een proefabonnement van een maand!