Eerste passagiersvaartuig op waterstof omzeilt de files

De Compagnie Maritime Belge (CMB) heeft met Hydroville het eerste passagiersvaartuig op waterstof gelanceerd. De Antwerpse rederij zal de boot in de eerste plaats gebruiken om waterstoftechnologie te testen, maar brengt er ook haar personeel mee naar het werk.

Kato Vander Sande | 29 november 2017
Cmb Hydroville Eerste Waterstofboot
©CMB, www.cmb.be

De Hydroville is het eerste erkende passagiersvaartuig op waterstof ter wereld. De catamaran is vooral bedoeld als platform om uit te testen of waterstoftechnologie kan toegepast worden op grote zeeschepen.

Om te beginnen zal de boot tijdens het spitsuur het personeel van CMB van Kruibeke naar de Gerlachekaai in Antwerpen varen, zodat ze de file op de Antwerpse Ring vermijden. De boottocht duurt ongeveer 10 minuten.

Waterstof in transportsector

Waterstof is milieuvriendelijker dan fossiele brandstoffen zoals diesel. Bij de verbranding ervan komt geen CO2, fijnstof of zwavel vrij. Momenteel zet de transportsector in op elektrische motoren op batterijen, maar voor de scheepvaart is die technologie niet altijd haalbaar. Daarom wil CMB de waterstoftechnologie nu testen om ze eventueel bij vrachtschepen te kunnen gebruiken. 

Probeer Susanova gratis uit!

Wilt u meer dan alleen nieuws? Al onze plusartikels, reportages en analyses lezen? Kies dan voor een proefabonnement van een maand!