Eerste bio-ecologisch modulair rijhuis geplaatst in Gent

In Gent staat voortaan een ‘Mobble’. Dat is een modulaire woning die volledig gemaakt is uit bio-ecologische materialen. De woonst is verplaatsbaar en aanpasbaar. Zo kan een module op elk moment toegevoegd of weggenomen worden.

Inès Aoun | 9 juni 2021
Mobble modulair rijhuis
©Mobble

Op enkele uren tijd is in Gent een nieuwe woning in elkaar gezet. De twee modules – die specialisten vooraf in het atelier hadden gebouwd – werden tussen twee bestaande woningen geschoven en aan elkaar gekoppeld. De Mobble, zoals de modulaire woning heet, is flexibel: modules kunnen worden toegevoegd of weggehaald om te gebruiken in een ander project. Kristof de Jaeger, bestuurder van Mobble: “Het is een volwaardige lage-energie woning, die gebouwd is volgens de principes van circulair bouwen. Met de Mobble willen we inzetten op gezond, betaalbaar en compact wonen.”

De woningen zijn bovendien gemaakt uit houtskelet en geïsoleerd met cellulose, of een ander bio-ecologisch materiaal zoals stro. Sinds begin dit jaar zette inhout (dat de Mobble maakt) al zeven woningen in elkaar.

Wie zit er achter Mobble?

Mobble is een initiatief van inhout in samenwerking met UGent. Het idee is ontsproten uit de geesten van enkele studenten van de UGent. Hun project werd in 2019 bekroond met vijf prijzen op de Solar Decathlon Europe, waaronder de eerste prijs voor Engineering & Construction.

Probeer Susanova gratis uit!

Wilt u meer dan alleen nieuws? Al onze plusartikels, reportages en analyses lezen? Kies dan voor een proefabonnement van een maand!