Plus Een gesloten kringloop voor polyurethaan-matrassen

Recticel en Covestro zijn erin geslaagd om de twee grondstoffen van flexibele PU-matrassen via chemische recyclage te recupereren. Uit de gerecycleerde grondstoffen hebben ze bovendien een nieuw flexibel schuim geproduceerd. "Voor het eerst in de geschiedenis past polyurethaan echt in een circulaire economie", zegt Bart Haelterman, R&D Director bij Recticel.

Lien Moris | 5 april 2023
Slaapkamer Unsplash
Point3D Commercial Imaging Ltd.

In tegenstelling tot andere chemische processen voor de recyclage van PU-flexibel schuim, gebruikt de technologie die Recticel en Covestro ontwikkelden geen primair fossiel polyol. Het enige wat je nodig hebt is het voorgesorteerde schuim uit matrasafval, een glycol en een additief. De herwonnen grondstoffen - polyol en tolueendiisocyanaat - hebben een hoge kwaliteit en zuiverheid en kunnen eindeloos opnieuw worden gebruikt voor de productie van flexibele PU-schuimen.

Het onderzoeksproject PUReSmart duurde vier jaar en ontving zes miljoen euro steun van de EU. Covestro slaat nu de handen in elkaar met partners uit de afvalverwerkingsindustrie om de technologie op industriële schaal te valideren.

Afgedankte matrassen

Een cruciale factor om de kringloop voor PU-matrassen te sluiten, is een kostenefficiënte aanvoer van gebruikte matrassen. Daarvoor moeten grote hoeveelheden worden ingezameld, opgesplitst in afzonderlijke onderdelen zoals veren, textiel en schuimdelen. De schuimonderdelen moeten vervolgens worden voorgesorteerd naargelang zuiverheid en dichtheid. Covestro werkt daarvoor al samen met bedrijven uit de recyclingindustrie, zoals Interzero en Ecomaison.

Verder lezen?

Maak een profiel aan en lees Susanova nu 1 maand gratis.