Plus Natuur en Bos test mobiele waterzuivering op duurzaam kampeerterrein

Natuurkamperen kan nu nog duurzamer dankzij een innovatieve, mobiele waterzuiveringsinstallatie. Op het terrein van Alden Biesen in het Limburgse Bilzen staat een container met bloemen die het afvalwater van de kampeerders ter plekke zuivert.

Ellen Vervoort | 25 augustus 2020
buitengewoon kamperen zuiveringsunit
De container kreeg een plekje bij Alden Biesen in Bilzen.
© Natuur en Bos

De zuiveringsunit werd ontwikkeld door ECOZ® en wordt gemonitord door Universiteit Gent. Het is een testcase binnen I-QUA, een Belgisch-Nederlands innovatieplatform voor duurzame afvalwatervoorzieningen waarbinnen ook Aquafin en het Vlaams Kenniscentrum Water (VLAKWA) actief zijn. De installatie bestaat uit een container met onder andere een substraat gebaseerd op lavasteen. Planten met een goede doorworteling zorgen voor een bacteriële werking waardoor het water in de container wordt gezuiverd.

De container kreeg een plekje bij Alden Biesen in het Limburgse Bilzen, waar Natuur en Bos van de Vlaamse overheid deze zomer het natuurterrein ter beschikking stelt om coronaproof te kamperen met een minimale impact op de natuur. Tom Embo, algemeen directeur van Natuurinvest (een organisatie die investeert in opdracht van Natuur en Bos): “Normaal zouden we het afvalwater dat onze bezoekers genereren, wegvoeren naar een zuiveringsstation. Dit systeem zorgt ervoor dat we heel wat transport kunnen besparen.”

Minimale impact

Natuur en Bos van de Vlaamse overheid ontwikkelde op 13 mooie natuurplekken in Vlaanderen back to basics tipidorpen onder de naam Buitengewoon Kamperen. Met ecologische droogtoiletten, zonnedouches, geen stromend water en de opvang van afvalwater kan je er kamperen met een minimale impact op de natuur.

Dankzij de bloemencontainer van ECOZ® wordt het kampeerterrein nog duurzamer. “Met Buitengewoon Kamperen willen we duurzaam natuurkamperen tot eind september in de kijker zetten. Hoewel we daarbij al een bepaald publiek aantrekken, merken we dat het nog een uitdaging is om het juiste evenwicht te vinden tussen wat we als organisatoren zelf moeten doen om die minimale impact te bewaren en wat we van de kampeerders kunnen vragen. Initiatieven als deze kunnen daarbij helpen”, legt Tom Embo uit.

Zomerfestivals

De installatie werd al eerder getest op festivals zoals Dranouter en zou opnieuw getest en gebruikt worden op de zomerfestivals van 2020. Die konden omwille van COVID-19 helaas niet plaatsvinden. Tom Embo aan Het Laatste Nieuws: “Natuur en Bos vindt het belangrijk te kunnen meewerken aan zero impact initiatieven. Door dit uit te testen kunnen we er mee voor zorgen dat het concept gepolijst kan worden zodat in de toekomst ook vele festivals hiervan gebruik kunnen maken. Hopelijk kan dat in 2021 opnieuw.”

Verder lezen?

Maak een profiel aan en lees Susanova nu 1 maand gratis.