Duitsland test snelwegsysteem voor e-trucks uit

Technologie- en elektronicagigant Siemens rust autowegen uit met elektrische leidingen die trucks van stroom voorzien. Na tests in Zweden en Californië loopt er nu een project in Duitsland.

Dit artikel maakt onderdeel uit van het magazine:
Susanovamagazine september 2019
Ellen Vervoort | 19 september 2019
Soicmol201428 03 300Dpi
©Siemens

Drukke transportroutes binnen industriezones of rondom havens wegen zwaar op het milieu en het klimaat, ook in het industrierijke Duitsland. Siemens werkt aan een oplossing: de eHighway. Dat is een snelweg uitgerust met elektrische leidingen, vergelijkbaar met de leidingen waarmee trolleybussen of trams rijden. Alleen rijden op de eHighway vrachtwagens met een stroomafnemer op hun dak.

Via een beweegbare pantograaf of stroomafnemer kunnen de trucks zich automatisch of manueel met de elektriciteitsleidingen verbinden om elektrisch te rijden. Ze halen een snelheid van 90 kilometer per uur. Zodra een vrachtwagen de traditionele weg oprijdt, schakelt hij over op de dieselmotor.

Overal mogelijk

De technologie kan volgens Siemens in elke weginfrastructuur worden geïntegreerd. Het bedrijf testte de eHighway al in Zweden en Californië. Intussen zijn ook in Duitsland praktijktesten aan de gang, op een traject van 10 kilometer tussen de luchthaven van Frankfurt en een lokaal industriepark.

De eHighway is zowel geschikt voor korte- als voor langeafstandstransport waarbij steeds dezelfde weg gevolgd wordt, bijvoorbeeld in havens of industriegebieden. Als 30 procent van het transportverkeer op deze manier elektrisch over de Duitse snelwegen zou rijden, kan dat volgens Siemens niet alleen 7 miljoen ton CO2 per jaar besparen, transporteurs zouden per 100.000 kilometer ook liefst 16.000 euro aan brandstof uitsparen. Bovendien daalt de luchtvervuiling en geluidsoverlast veroorzaakt door wegtransport.

Probeer Susanova gratis uit!

Wilt u meer dan alleen nieuws? Al onze plusartikels, reportages en analyses lezen? Kies dan voor een proefabonnement van een maand!