Plus ‘Droge’ productiesite van L’Oréal sleept duurzaamheidsaward van VBO in de wacht

De fabriek van L’Oréal in het Waalse Libramont heeft de eerste prijs gekregen op de Belgian Business Awards for the Environment. Het VBO reikt de awards uit aan ondernemingen voor hun inzet op het vlak van duurzame ontwikkeling. In het geval van L’Oréal: 100 procent hergebruik van het afvalwater van de fabriek, goed voor een besparing van 200 m³ water per dag.

Elke Doms | 23 september 2020
Vbo Prijs
©VBO

De Belgian Business Awards for the Environment worden tweejaarlijks georganiseerd door het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO). Een onafhankelijke jury beoordeelde de inzendingen.

‘Droge’ productiesite

Al 20 jaar onderneemt de L'Oréal-fabriek in Libramont actie om haar ecologische voetafdruk te verkleinen. Sinds 2019 noemen ze zichzelf een ‘droge’ productiesite: al het nutswater komt uit een gesloten circuit met gerecycleerd water, het leidingwater wordt enkel gebruikt om in producten te verwerken en door de werknemers. Door twee technologieën te combineren (osmose en evapoconcentratie) kan het afvalwater gerecycleerd worden. Die combinatie levert een gemiddelde waterbesparing op van 200 m³ per dag. Dat is 60 miljoen liter water per jaar, of het equivalent van het jaarverbruik van 600 gezinnen.

De productiesite in Libramont is zo de vierde fabriek van de L’Oréal-groep die haar afvalwater voor 100 procent hergebruikt, na die van Burgos (Spanje), Settimo (Italië) en Vorsino (Rusland).

De coöperatie DuCoop - bekend van het project in de Gentse Nieuwe Dokken - behaalde de zilveren medaille. Huishoudapparatenfabrikant BSH (Bosch en Siemens) werd derde.

Verder lezen?

Maak een profiel aan en lees Susanova nu 1 maand gratis.