Dit zijn de winnaars van de Award Biodivers bedrijventerrein

Roularta Media Group, Aquafin en Universiteit Antwerpen gingen aan de haal met de Award Biodivers bedrijventerrein 2021. Die prijzen werden uitgereikt op het slotevenement van de Green Deal Bedrijven en Biodiversiteit. Aan de Green Deal namen 135 bedrijven, organisaties en lokale besturen deel.

Inès Aoun | 22 oktober 2021
©Frederikbeyens Hk Leuven Ingelmunster 24
©Frederik Beyens

In totaal dongen 16 bedrijven mee naar de prijzen. Roularta Media Group, Aquafin en Universiteit Antwerpen leverden volgens de initiatiefnemers van de Green Deal de opmerkelijkste bijdragen. De mediagroep scoorde bijvoorbeeld punten met haar integrale en planmatige benadering om biodiversiteit op te nemen in de bedrijfscultuur. Roularta plantte ook een bos van ruim 1 hectare binnen het centrum van stad Roeselare aan. Een deel verliep volgens de methode van Japans professor en botanist Akira Miyawaki.

Aquafin stelde zijn bedrijfssite open voor omwonenden en organiseerde daarnaast een opleiding voor ambassadeurs ecologische landschapsinrichting. De initiatiefnemers waren ten slotte onder de indruk van de aanpak van de Universiteit Antwerpen die de natuur op de campus de vrij loop laat en studenten betrekt bij hun biodiversiteitsplannen. Zo werden studenten aangemoedigd om zelf hun bijenhotel in elkaar te knutselen.

135 bedrijven

De awards zijn het sluitstuk van de Green Deal Bedrijven en Biodiversiteit die in september 2018 werd gelanceerd door het Vlaams Departement Omgeving, het agentschap voor Natuur en Bos, Natuurpunt en het studiebureau Corridor. In totaal namen 135 bedrijven deel die zich engageerden om 2200 hectare bedrijventerrein meer biodivers in te richten.

Uit een enquête bij deelnemers van de Green Deal blijkt dat werken aan meer biodiversiteit het imago bij klanten, leveranciers, medewerkers en andere stakeholders ten goede komt. De deelnemers duiden ook op de meerwaarde van biodiversiteit op bedrijventerreinen voor het algemeen belang. Verder merken ze dat de aangenamere werkomgeving een positief effect heeft op het personeel. Voor de deelnemers is een biodivers bedrijventerrein een belangrijk onderdeel van hun mvo-strategie.

Ondertussen onderzoekt het Departement Omgeving de mogelijkheden om ook in de toekomst samen te werken met bedrijven en de biodiversiteit op hun bedrijventerreinen te verhogen. Een traject dat focust op het ecologisch beheer van terreinen, monitoring om de biodiversiteitswinst in kaart te brengen of een focus op kmo’s zijn één van de vele opties.

Wat is de Vlaamse Green Deal?

De Vlaamse overheid ondersteunt verschillende ‘Green Deals’: vrijwillige overeenkomsten met (privé)partners om samen een groen project te starten. Een daarvan is de Green Deal Bedrijven en Biodiversiteit. Die moet de biodiversiteit op bedrijventerreinen verhogen en het draagvlak ervoor versterken. Onder meer door bedrijven toegang te geven tot kennis, instrumenten en best practices in een groot lerend netwerk.

MVO

Probeer Susanova gratis uit!

Wilt u meer dan alleen nieuws? Al onze plusartikels, reportages en analyses lezen? Kies dan voor een proefabonnement van een maand!