Plus Diepzeemijnbouw is niet nodig volgens WWF

Ook in de toekomst kan traditionele mijnbouw, in combinatie met een circulaire economie voldoen aan onze vraag naar grondstoffen. Dat blijkt uit een analyse in opdracht van WWF. De organisatie roept daarom op tot een pauze of stopzetting van diepzeemijnbouw.

Koenraad Coel | 30 november 2022
Diepzee Wouter Naert V2Kr8 Ei5Zlc Unsplash

WWF schakelde het onderzoeksbureau SINTEF in om te onderzoeken hoe onze vraag naar de kritieke grondstoffen voor de transitie naar een net-zero samenleving zou evolueren van nu tot 2050. Het rapport, The Future Is Circular: Circular Economy and Critical Minerals for the Green Transition, focust daarvoor op zeven essentiële mineralen: lithium, kobalt, nikkel, mangaan, zeldzame aardmetalen, platina en koper. SINTEF concludeert dat de vraag naar die grondstoffen van nu tot 2050 aanzienlijk kan verminderen; tussen 20 en 58 procent, dankzij nieuwe technologie, het organiseren van een circulaire economie en recyclage.

Mangaanknollen

Het rapport moet in het bijzonder aantonen dat er geen nood is aan diepzeemijnbouw. Op heel wat plaatsen op de zeebodem kan je namelijk ‘mangaanknollen’ vinden. Die kunnen naast mangaan nog heel wat andere waardevolle metalen bevatten. Verschillende bedrijven voeren momenteel tests uit om na te gaan of het haalbaar is die knollen op te halen en wat het effect is op het milieu. Zo veroorzaken de robots die de knollen opzuigen een pluim van opgewoeld sediment dat schadelijk kan zijn voor het plaatselijke ecosysteem.

"We moeten dringend overschakelen van fossiele brandstoffen naar hernieuwbare energie, maar niet ten koste van uitgestrekte, ongerepte, biodiverse ecosystemen in de diepzee, die ook belangrijke koolstofputten zijn", zegt Jessica Battle, leider van het "No Deep Seabed Mining Initiative" van WWF.

Verder lezen?

Maak een profiel aan en lees Susanova nu 1 maand gratis.

SDG

Verantwoorde consumptie en productie Leven in het water