Plus De Noordzee krijgt grootste offshore zonnepark ter wereld

Het Nederlandse bedrijf SolarDuck legt een zonnepark aan tussen de windturbines van een windpark op de Noordzee. Het project moet de haalbaarheid van drijvende zonnepanelen op zee demonstreren, in het bijzonder in combinatie met windenergie.

Koenraad Coel | 16 november 2022
Solar Duck Large Plant 001 002 1536X864
SolarDuck

SolarDuck bouwt tegen 2026 een drijvend zonnepark op zee met een vermogen van 5 megawatt en een nog onbekende capaciteit aan energieopslag. Het project maakt deel uit van het geplande ‘Hollandse Kust West VII’ hybride energiepark op de Noordzee, waar het Duitse energiebedrijf RWE 760 megawatt aan windturbines zal installeren. Zo is er maar één verbinding nodig om zowel de zonne- als windenergie aan land te brengen. Dankzij die combinatie zou drijvende zonne-energie een kostprijs van 50 euro per megawattuur kunnen bereiken in 2030, vergelijkbaar met zonne-energie op land in onze regio. Zo blijkt althans uit een studie van consultancybedrijf DNV GL in opdracht van de Nederlandse overheid.

“Dit is een belangrijke mijlpaal voor de offshore floating solar (OFS) industrie”, zegt Koen Burgers, CEO van SolarDuck. “SolarDuck zal als eerste een hybride project op deze schaal bouwen en de robuustheid van onze oplossing demonstreren.”

Veeleisende omgeving

Drijvende zonneparken komen al wel vaker voor op binnenlandse waterpartijen als meren of grote reservoirs. Daar profiteren ze van het koelende effect van het water om een hogere efficiëntie te halen. Op zee moeten de panelen overweg kunnen met de extra belastende omgevingsfactoren, zoals zout water, hoge golven en hoge windsnelheden. Daarom ontwikkelde SolarDuck een systeem op basis van drijvende, driehoekige platformen die makkelijk aan elkaar geschakeld en verankerd kunnen worden. De panelen zelf staan dan drie meter boven het wateroppervlakte. SolarDuck werkte eerder al samen met RWE om de technologie te testen met een pilootproject van 64 kilowatt.

Verder lezen?

Maak een profiel aan en lees Susanova nu 1 maand gratis.

SDG

Betaalbare en duurzame energie Klimaatactie