Danone voor de rechter wegens plasticvervuiling

Verschillende milieuorganisaties hebben de Franse voedingsgroep Danone voor de rechter gesleept voor haar overtollig gebruik van plastic in heel de toeleveringsketen. Danone doet volgens de eisers niet genoeg om het gebruik van wegwerpplastic te beperken en milieuvervuiling te voorkomen.

Lien Moris | 11 januari 2023
Danone Headquarter Paris
Het hoofdkantoor van Danone in Parijs.
Danone

ClientEarth, Surfrider Foundation Europe en Zero Waste France hebben de rechtszaak aangespannen tegen de Franse multinational met een jaarlijkse omzet van meer dan 24 miljard euro.

Sinds 2017 is er in Frankrijk namelijk een wet die bedrijven van een zekere grootte verplicht om de schade die hun activiteiten - en die van hun toeleveranciers - toebrengen aan het milieu en de mensenrechten te monitoren en te voorkomen middels een actieplan.

De organisaties stellen dat Danone niet genoeg doet om zijn plastic voetafdruk te verkleinen, en het dus zijn wettelijke verplichtingen niet nakomt. Ze beweren dat Danone minder plastic kan gebruiken door “onnodige verpakkingen te schrappen, het productontwerp te herzien en over te schakelen op herbruikbare/hervulbare verpakkingsmodellen”.

Slechts een fractie gerecycleerd

Plasticvervuiling is een enorm probleem. Elk jaar wordt ongeveer 400 miljoen ton aan kunststoffen geproduceerd, en de industrie ziet dat cijfer tegen 2040 verdubbelen. Maar amper 9 procent van al het plastic dat ooit is geproduceerd, is gerecycleerd, blijkt uit cijfers van het VN-Milieuprogramma; 12 procent wordt verbrand.

Dat betekent dat nagenoeg al het andere plasticafval in de oceaan of op enorme stortplaatsen is terechtgekomen. Bovendien wordt meer dan 90 procent van het plastic gemaakt van fossiele brandstoffen.

Concreet willen de eisers dat Danone de impact van zijn plasticgebruik op mens en milieu grondig in kaart brengt, van de productie tot het einde van de levensduur van de producten. Op basis van die beoordeling moet het bedrijf dan een “deplastificatieplan” opstellen met gekwantificeerde doelstellingen om vervolgens daarnaar te handelen.

Bron: IPS

Probeer Susanova gratis uit!

Wilt u meer dan alleen nieuws? Al onze plusartikels, reportages en analyses lezen? Kies dan voor een proefabonnement van een maand!