Colruyt Group opent eerste waterstoftankstation

In Halle heeft Colruyt zijn eerste publieke waterstoftankstation geopend. Aan het DATS 24-station kunnen klanten alle klassieke en groene brandstoffen tanken.

Fran Herpelinck | 10 oktober 2018
708189 Hugo H2 Event Dats24 18091832509

Het nieuwe tankstation bevindt zich aan het Dassenveld in Halle, vlakbij de hoofdzetel van de retailgroep. Volgens Colruyt is het uniek in Europa dat een traditioneel tankstation ook waterstof aanbiedt. Het DATS 24-station beschikt naast waterstof ook over elektriciteit, CNG, benzine, diesel en AdBlue. De technologie wordt aangeboden via een ingebouwde waterstofpomp, aangedreven door hernieuwbare stroom van Colruyts energiegroep Eoly.

Globale visie

Waterstof staat al jaren hoog op de agenda van Colruyt. Sinds 2004 investeerde het 6 miljoen euro in innovatieve projecten met waterstof. Op de site van Dassenveld wordt al enkele jaren waterstof opgewekt voor 75 heftrucks en 13 personenwagens uit het wagenpark van Colruyt. “Dit eerste publieke tankstation voor waterstof is geen alleenstaand verhaal”, vertelt Jef Colruyt, CEO van Colruyt Group. “De komende vijf jaar willen we met Colruyt Group nog 35 miljoen euro extra investeren in de waterstofeconomie, onder meer voor vier nieuwe waterstoftankstations.” In 2019 plant Colruyt nog een tweede waterstoftankstation in Wilrijk.

Tal van toepassingen

In Frankrijk en België investeert Colruyt Group ook in waterstoftoepassingen voor zwaar transport. Samen met aardgasbeheerder Fluxys en offshorewindbedrijf Parkwind (waar Colruyt deel van uitmaakt) werkt de groep daarnaast aan een power-to-gasinstallatie om op industriële schaal groene elektriciteit om te zetten in groene waterstof en zo de variabiliteit van (offshore) windenergie op te vangen. Omgekeerd kan de lokaal opgeslagen waterstof volgens Colruyt opnieuw worden omgezet naar elektriciteit (power-to-power) of geïnjecteerd worden in het gasnetwerk voor particulieren (power-to-gas) of bedrijven (power-to-industry).

Probeer Susanova gratis uit!

Wilt u meer dan alleen nieuws? Al onze plusartikels, reportages en analyses lezen? Kies dan voor een proefabonnement van een maand!