Colruyt bouwt geïntegreerd waterstoftankstation in Haasrode

Begin juli opent DATS 24, de brandstofspecialist van Colruyt Group, een geïntegreerd tankstation aan het Researchpark Haasrode. Bestuurders zullen er naast de klassieke brandstoffen ook CNG kunnen tanken en elektrische wagens snelladen aan 50 kilowatt. In de loop van volgend jaar komt er nog een waterstofstation bij.

Dit artikel maakt onderdeel uit van het dossier:
Waterstof
Koenraad Coel | 11 april 2019
Eoly Windmolen Laekebeek Colruyt Group
Colruyt Group

Eind vorig jaar onthulde Colruyt Groep al zo'n tankstation op haar site Dassenveld te Halle. Volgens de keten gaat het om het eerste tankstation in Europa dat zowel waterstof als klassieke brandstoffen aanbiedt. Colruyt produceert sinds 2012 waterstof op de site Dassenveld met de stroomoverschotten van haar eigen windturbines en zonnepanelen. Het nieuwe station in Haasrode komt er in samenwerking met C-Valley, dat de bedrijven van Researchpark Haasrode en de Ambachtenzone vertegenwoordigt.

Investeringen in waterstofeconomie

De aanleg van het nieuwe station kost 3 miljoen euro. Een deel daarvan wordt gefinancierd door het Europese Interreg Vlaanderen-Nederland en Waterstofregio 2.0. Voor Colruyt past het station in de plannen om de komende vijf jaar 35 miljoen euro te investeren in de waterstofeconomie. In het kader daarvan komen er nog waterstofstations in Wilrijk, Luik en Gent.

Bronnen: madeinvlaamsbrabant.be, colruytgroup.com, c-valleyleuven.be

Probeer Susanova gratis uit!

Wilt u meer dan alleen nieuws? Al onze plusartikels, reportages en analyses lezen? Kies dan voor een proefabonnement van een maand!