Coca-Cola Nederland schakelt over op 100% gerecycleerde plastic flessen

Vanaf oktober drinkt u in Nederland Coca-Cola uit 100 procent gerecycleerde flesjes. Vanaf 2021 bestaan ook grotere PET-flessen er volledig uit gerecycleerd materiaal. Daarmee is Nederland na Zweden het tweede land waar Coca-Cola stopt met het gebruik van nieuw plastic in PET-flessen.

Ellen Vervoort | 11 september 2020
coca cola verpakkingen
De plastic flessen zijn volledig recycleerbaar.

Tegen 2030 wil Coca-Cola voor elke fles en elk blikje dat het verkoopt een verpakking recycleren. Om die doelstelling te halen, heeft de multinational een uitgebreide verpakkingsstrategie uitgewerkt. Eerder introduceerde Coca-Cola al flessen van 100 procent gerecycleerd plastic voor de merken Chaudfontaine en Fuze Tea. Vanaf oktober zullen ook alle lokaal geproduceerde flesjes van de merken Fanta, Sprite en Coca-Cola van een halve liter of kleiner volledig gerecycleerd zijn. De grotere flessen volgen in 2021.

21 procent CO2

De productie van de gerecycleerde PET-flessen zal 21 procent minder CO2 uitstoten dan in 2019, toen de flessen nog maar voor de helft uit gerecycleerd materiaal bestonden. Bovendien spaart de frisdrankproducent ruim 10.000 ton virgin plastic uit.

De plastic flessen zijn ook volledig recycleerbaar en kunnen dus opnieuw worden ingezet als grondstof voor nieuwe flessen. Het gerecycleerd plastic is afkomstig uit Nederland zelf.

Kartonnen houders

Jaap Wassink, ondervoorzitter en country director van Coca-Cola Nederland : “Dit is weer een belangrijke stap voorwaarts, maar we weten dat onze totale opgave groter is. Wij blijven werken aan het verminderen van verspilling en onnodig verpakkingsmateriaal waar dat kan, zoals het lichter maken van verpakkingen, duurzamer grondstoffengebruik en het recycleren van eigen afvalstromen.”

Ook in ons land zet Coca-Cola stappen richting duurzamere verpakkingen. Zo introduceerde de drankenfabrikant kartonnen houders voor de minipacks. Op de zomerfestivals van 2019 werden bovendien flesjes uit 100 procent gerecycleerd plastic verkocht. Die flesjes waren echter nergens anders verkrijgbaar.

Bron: Coca-Cola, Duurzaam Bedrijfsleven

Probeer Susanova gratis uit!

Wilt u meer dan alleen nieuws? Al onze plusartikels, reportages en analyses lezen? Kies dan voor een proefabonnement van een maand!