CMB wint Sustainability Award met waterstofschip

De Antwerpse scheepvaartgroep Compagnie Maritime Belge (CMB) heeft met Hydroville de tweede Sustainability Award van het Havenbedrijf Antwerpen gewonnen. Hydroville is het eerste erkende passagiersschip ter wereld dat vaart op waterstof.

Ellen Vervoort | 30 november 2018
Cmb Hydroville Eerste Waterstofboot
©CMB, www.cmb.be

De tweejaarlijkse Sustainability Award is een initiatief van het Havenbedrijf Antwerpen, Maatschappij Linkerscheldeoever en Alfaport Voka. Zij brengen duurzame projecten van havengebruikers extra onder de aandacht en stimuleren bedrijven om duurzaam te ondernemen. De award bekroont een project dat bijdraagt aan de transitie naar een duurzamere haven en lokale invulling geeft aan de SDG’s.

Hydroville

De Antwerpse scheepvaartgroep krijgt de award voor Hydroville. De catamaran is vooral bedoeld als platform om uit te testen of waterstoftechnologie kan toegepast worden op grote zeeschepen. De boot wordt daarnaast ingezet om tijdens het spitsuur het personeel van CMB van Kruibeke naar de Gerlachekaai in Antwerpen varen, zodat ze de file op de Antwerpse Ring vermijden. De boottocht duurt ongeveer 10 minuten. Volgens de jury neemt CMB met dit project een pioniersrol op en kan het initiatief als katalysator werken voor andere spelers in de markt.

Alexander Saverys, CEO van CMB, laat weten dat het waterstofschip niet het eindpunt is: “CMB wil verder zijn stempel drukken op de internationale scheepvaart met innovatieve scheepsdesigns en de ontwikkeling van koolstofarme energiebronnen.”

Drie genomineerden

De scheepsvaartgroep is de opvolger van ECLUSE, een project dat de energievoorziening van verschillende chemische bedrijven in de Waaslandhaven op termijn zal vervangen door een warmtenet.

Zestien bedrijven en organisaties stelden zich afgelopen zomer kandidaat voor de award. De vakjury, onder leiding van havenschepen Marc Van Peel, selecteerde daaruit drie genomineerden. Naast de uiteindelijke winnaar CMB, werden Ashland Specialities Belgium en BASF Antwerpen genomineerd. Ashland Specilalities hergebruikt regenwater en BASF Antwerpen gebruikt een innovatieve installatie voor aniline- en energierecuperatie.

Probeer Susanova gratis uit!

Wilt u meer dan alleen nieuws? Al onze plusartikels, reportages en analyses lezen? Kies dan voor een proefabonnement van een maand!