Circulaire insectenkwekerij Millibeter klaar voor de volgende stap

Het insectenbedrijf Millibeter wil zijn productie fors opdrijven en opent daarom een productievestiging op de Open Manufacturing Campus in Turnhout. Het doel? Jaarlijks 15.000 ton organisch materiaal verwerken tot 1500 ton visvoer. 

2 maart 2018
Iso800 Millibeter Bedrijfsreportage Green 8

In 2012 zegde Johan Jacobs zijn job als diplomaat op om zich volledig op de kweek van vliegen te storten. Maar Jacobs koos niet zomaar de eerste de beste vlieg uit. “Ik las over de bijzondere eigenschappen van de zwarte wapenvlieg (ook bekend onder zijn Engelse naam: black soldier fly, red.). Dat is een tropische vliegensoort die niet in België voorkomt en die gekend is vanwege z’n weinig kieskeurige smaak.”

Met Millibeter wil Jacobs bijdragen tot een grondstofarme, duurzame en circulaire economie. “Insecten zijn superefficiënte recyclagefabriekjes: ze zetten organisch afval om in energie en lichaamsmassa, waarbij het laatste kan worden gebruikt voor de productie van hoogwaardige eiwitten, vetten en chitine. Door insecten te kweken op afval- en reststromen en hun lichaamsmassa als nieuwe grondstof te gebruiken, sla je dus twee vliegen in één klap”, vertelt Jacobs.

Van bovenverdieping naar industriële schaal

Jacobs begon kleinschalig, meer bepaald op de bovenverdieping van zijn huis. Daarna verhuisde de kwekerij naar een pilootinstallatie in Aartselaar, waar vijf werknemers de kwekerij draaiende hielden. Nu is Millibeter klaar voor de volgende stap. “We willen starten met de productie van visvoeder op basis van insecten”, zegt Jacobs. “Dit is een puur economische keuze, omdat de prijs van vismeel momenteel beduidend hoger ligt dan die van soja, waartegen het moeilijker concurreren is. Maar om te scoren op de markt, moeten we opschalen. Een modale veehouder of viskweker gebruikt al gauw enkele tonnen aan diervoeder of vismeel per dag. Bij hen moet je dus niet afkomen met een paar kilo insectenvoer.”

Om te kunnen produceren op industriële schaal bouwt Millibeter nu een installatie op de Open Manufacturing Campus in Turnhout. Er kunnen zeven medewerkers aan de slag. “Ons doel is om jaarlijks 15.000 ton organisch afval om te zetten in 1500 ton insectenmeel. Voor ons is dat heel ambitieus, maar op de vis-en veevoedermarkt is dat peanuts.”

Insectencluster Kempen

Voka KvK Kempen, Millibeter en de Belgian Insect Industry Federation lanceerden vorig jaar de 'Kempen Insect Cluster'. Dat is een open cocreatie-platform waar bedrijven de mogelijkheden voor insecten-bioconversie aftoetsen en samen nieuwe producten en diensten ontwikkelen. 

Probeer Susanova gratis uit!

Wilt u meer dan alleen nieuws? Al onze plusartikels, reportages en analyses lezen? Kies dan voor een proefabonnement van een maand!