Plus Bubble Barrier vangt plasticafval met luchtbellen in Oude Rijn

In het Nederlandse Katwijk, aan de monding van de Oude Rijn, is een innovatieve installatie in gebruik genomen om plasticafval uit het water te halen. Maak kennis met de Bubble Barrier.

Lien Moris | 10 augustus 2022
The Great Bubble Barrier
The Great Bubble Barrier®

“Elk jaar belandt er meer dan 2 ton plastic in de Noordzee in Katwijk”, vertelt Claar-Els van Delft. Ze is lid van Coast Busters, een stichting die schoonmaakacties organiseert langs de kust. Met de steun van het lokale bestuur ging Coast Busters op zoek naar een duurzame oplossing voor het plasticafval in de rivier. Dat werd de Bubble Barrier: een energie-efficiënt systeem om plastic uit het water te halen, ontwikkeld door de Amsterdamse start-up The Great Bubble Barrier.

Succespercentage van 86 procent

Hoe het werkt? Op 1 kilometer van de monding van de Oude Rijn ligt een rubberen buis met gaten diagonaal over de rivierbodem. Door lucht door de buis te pompen ontstaat een gordijn van luchtbellen dat plastic naar de oppervlakte stuwt. De stroming voert het afval vervolgens naar de oever, waar het in een opvangsysteem belandt. Het systeem zou noch het waterleven, noch het scheepvaartverkeer hinderen.

De Bubble Barrier werd de voorbije jaren uitgebreid getest, onder meer in een pilootproject in Amsterdam. Tijdens die proeven werd 86 procent van het testafval tegengehouden, ook stukjes tot 1 millimeter klein.

Verder lezen?

Maak een profiel aan en lees Susanova nu 1 maand gratis.