Brussels Airport haalt Europese subsidies binnen om duurzame transitie te versnellen

De Europese Commissie heeft het Stargate-project van Brussels Airport 24,8 miljoen subsidies toegewezen. De Brusselse luchthaven wil samen met 21 partners – waaronder Athens Airport, Brussels Airlines, DHL Aviation en NMBS – de transitie naar een duurzame en koolstofvrije luchthaven versneld realiseren.

Inès Aoun | 10 mei 2021
2021 Brussels Airport Brucargo West Pressroom Eng Pressroom 02

Vorig jaar lanceerde de Europese Commissie een oproep om subsidieaanvragen in te dienen voor innovatieve projecten rond duurzaam transport. De subsidies kaderen in de EU Green Deal. Om van Europa het eerste klimaatneutrale continent te maken, heeft de Europese Commissie zich onder andere geëngageerd om de vervoersemissies met 90 procent te doen dalen tegen 2050.

3D-vliegtuigen

Met Stargate willen Brussels Airport en haar partners innovatieve oplossingen ontwikkelen, testen en invoeren die het ecosysteem van luchthavens aanzienlijk duurzamer zullen maken. Zo wil het consortium een 3D-model voor luchthavens ontwikkelen dat energiestromen en operationele processen in kaart brengt. Zo kan bekeken worden waar verbeteringen en aanpassingen nodig zijn. Het werkt dus zoals een digitale tweeling of digital twin.

Brussels Airport gaat ook een menginstallatie voor biobrandstof bouwen. Het percentage biofuel wordt daarbij stelselmatig opgedreven. Enkele van de andere luchtvaartmaatschappijen in het project zullen het mengsel van biobrandstof en kerosine testen, waarna geëvalueerd zal worden of het op grotere schaal kan gebruikt worden.

Betere mobiliteit

De luchthaven zal de komende jaren ook de mobiliteit op en rond de luchthaven verbeteren. Zo zal er samengewerkt worden met belangrijke mobiliteitsactoren zoals de openbare vervoersmaatschappijen. Daarnaast wordt bekeken of het mogelijk is om vliegtuigen elektrisch te laten taxiën.

De deal is nog niet helemaal rond. In de loop van de maand september volgt de formele toewijzing en ondertekening, en kan het project officieel van start gaan. 

Wie neemt deel aan Stargate?

De partners in het consortium zijn Athens International Airport, Budapest Airport, Toulouse Blagnac Airport, Air Cargo Belgium, Brussels Airlines, TUI, DHL Aviation, Engie Laborelec, Skytanking, skeyes, To70, Lux Mobility, Universiteit Hasselt, Erasmus Centre for Urban, Port and Transport Economics, IES R&D, Sopra Steria, Provincie Vlaams-Brabant, Quatra, Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek (VITO), NMBS en het Vlaams Instituut voor Logistiek.

Probeer Susanova gratis uit!

Wilt u meer dan alleen nieuws? Al onze plusartikels, reportages en analyses lezen? Kies dan voor een proefabonnement van een maand!