Brussel onderzoekt potentieel voor geothermie

Het consortium Brugeo onderzoekt of Brussel potentieel heeft voor geothermie. Om de ondergrond beter te leren kennen voert het consortium in Anderlecht al enkele dagen boringen tot 120 meter diep uit.

14 februari 2018
E Trt Ter 924X460
©Brugeo

Bij geothermie wordt warm water uit de ondergrond opgepompt om het te gebruiken om gebouwen te verwarmen. In 2015 waren in heel België meer dan 20.000 geothermische warmtepompen geïnstalleerd. In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest wordt de techniek steeds meer gebruikt, onder meer in het nieuwe hoofdkwartier van de Navo, Tour & Taxis en het Wilfried Martens-gebouw van het Europees Parlement.

Vijftien graden

Voor de hoofdstad lijkt geothermie vanop dieptes tussen de 50 en 300 meter het meest interessant. Dat levert warmte van ongeveer vijftien graden op. Om het potentieel beter in kaart te brengen en een beter zicht te krijgen op de hydrogeologische en thermische eigenschappen van de ondergrond, werd Brugeo gelanceerd. Geologen bestuderen via boringen tussen 50 en 300 meter diep de precieze samenstelling van de bodem. Het doel: nagaan of geothermie haalbaar en voldoende efficiënt zou zijn voor Brussel. Het project, een samenwerking van onder meer de VUB, de ULB, het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen (KBIN), het WTCB en het Brussels Instituut voor Milieubeheer (BIM), krijgt financiële steun van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (Efro).

"Aardwarmte is een essentiële uitdaging voor Brussel en voor België in het algemeen. Vandaag zijn we voor ons energieverbruik immers grotendeels afhankelijk van het buitenland. Deze technologie is een van de oplossingen om niet langer energie-afhankelijk te zijn van onze Europese buren", zegt Brugeo.

De boringen op de site in Anderlecht zijn nog volop bezig, maar er zijn wel al voorlopige conclusies te trekken, zegt Gust Van Lysebetten van de afdeling geotechniek van het WTCB (Wetenschappelijk en Technisch Centrum voor het Bouwbedrijf) op Radio 2: "We zien nu zeker en vast al dat het toepassen van geothermie in Brussel mogelijk is. (...) Maar we zijn nog volop bezig met het verzamelen van grondmonsters. Het is nog te vroeg om daar nu al grote conclusies aan te koppelen."

Probeer Susanova gratis uit!

Wilt u meer dan alleen nieuws? Al onze plusartikels, reportages en analyses lezen? Kies dan voor een proefabonnement van een maand!