Plus Britse energieleveranciers willen zonne-energie kopen van klanten

De grootste Britse energieleveranciers hebben samen een opmerkelijk voorstel op tafel gelegd bij de regering-May: ze willen hernieuwbare energie kunnen kopen van bedrijven en particulieren met zonnepanelen.

Fran Herpelinck | 9 januari 2019
Adobe Stock 43794437

Het voorstel komt er na de aankondiging dat het huidige Britse subsidieregime voor zonne-energie later dit jaar op de schop gaat. Nu moeten eigenaars van zonnepanelen in Groot-Brittannië een vaste prosumentenprijs van 518 pond (of 575 euro, red.) betalen, als compensatie voor het teveel aan zonne-energie dat ze laten terugvloeien naar het net.

De grootste Britse energieleveranciers zien dat liever anders. In een gezamenlijk plan vragen ze de overheid om het onder voorwaarden mogelijk te maken dat eigenaars van zonnepanelen de opgewekte energie die ze niet gebruiken aan hun leverancier kunnen verkopen. De vergoeding zou overeenkomen met de marktprijs, maar hoger zijn wanneer de vraag het grootst is, ’s avonds en in het weekend. Zo hopen de energieleveranciers klanten aan te moedigen om hun opgewekte energie tijdens de daluren in een thuisbatterij op te slaan.

Voorzichtig positief

Britse energie-experts geloven dat het voorstel een eerste goede stap is in de omkadering van hernieuwbare energie, elektrisch vervoer en thuisopslag, die binnen enkele jaren de norm zullen worden. Sectorfederatie Solar Trade Association dringt in de eerste plaats aan op een solide, onafhankelijk prijsmechanisme voor de transacties tussen klant en leverancier.

Claire Perry, de Britse minister bevoegd voor Energie, neemt het voorstel van de sector alvast mee in een grootschalige consultatieronde voor een nieuw subsidieregime. Ze noemt het idee “een win-win voor zowel het milieu als de klant", omdat consumenten in het energiesysteem van de toekomst volgens haar nauwer betrokken moeten worden.

Verder lezen?

Maak een profiel aan en lees Susanova nu 1 maand gratis.