BP schrijft olievelden af

De Britse oliemaatschappij BP sprak begin dit jaar de ambitie uit om tegen 2050 koolstofneutraal te worden. Nu het erop lijkt dat de coronacrisis de olieprijzen lange tijd zal drukken en de energietransitie nog zal versnellen, past BP zijn financiële vooruitzichten aan, met afschrijvingen tussen de 13 en 17,5 miljard dollar op gas- en olievelden.

Elke Doms | 18 juni 2020
Oliepijn Bp
BP

Als we de klimaatdoelstellingen van Parijs willen halen, is het duidelijk dat we moeten overschakelen op hernieuwbare energie en stoppen met de ontginning olie- en gasvelden. Energiebedrijven houden daar tot nu toe weinig rekening mee bij de waardering van die voorraden in hun financiën. Met de geplande afschrijvingen doet BP dat nu wel.

Versnelde energietransitie

De analisten van BP voorspellen dat de coronacrisis een langdurige impact zal hebben op de wereldeconomie, waardoor de vraag naar onder meer olie laag zal blijven. Bovendien verwachten ze dat de crisis de transitie naar een koolstofarme economie zal versnellen, omdat landen de crisis zouden aangrijpen om hun economieën ‘beter’ herop te bouwen en ze veerkrachtiger te maken voor de toekomst.

Die evoluties zullen op hun beurt wegen op de energieprijzen, denkt BP. Het maakte een nieuwe raming van de prijzen tot 2050, en die zijn lager dan eerst ingeschat: gemiddeld 55 dollar per vat voor olie (voorheen 70 dollar) en 2,9 dollar per eenheid gas (voorheen 4 dollar). De CO2-prijzen (zoals taksen of betalingen die deel uitmaken van het emissierechtensystemen) zullen daarentegen wel stijgen, denkt BP. Ook dat is in het voordeel van niet-fossiele energievormen. BP gaat nu uit van 100 dollar per ton CO2 tegenover 40 dollar voorheen.

Waardeverminderingen

De nieuwe analyses, in combinatie met BP’s ambitie om klimaatneutraal te worden ten laatste tegen 2050, nopen BP ertoe haar financiële plaatje aan te passen. Zij plannen daarom afschrijvingen van 13 tot 17,5 miljard dollar op olie- en gasvelden die niet verder ontwikkeld zullen worden.

Eind vorig jaar paste ook de Spaanse oliegigant Repsol al voor 4,8 miljard aan waardeverminderingen toe. Shell en Total herzagen wel al hun verwachtingen voor de toekomstige olieprijzen, maar verbonden daar nog geen waardeverminderingen op hun activa aan.

Probeer Susanova gratis uit!

Wilt u meer dan alleen nieuws? Al onze plusartikels, reportages en analyses lezen? Kies dan voor een proefabonnement van een maand!