Plus Bol.com wil af van kartonnen dozen

Webwinkel Bol.com gaat minder producten inpakken voor het transport. Zo’n 3,5 miljoen artikelen worden dit jaar verstuurd zonder de gekende blauw-witte kartonnen doos. Het bedrijf introduceert ook een verzendzak van gerecycleerd plastic. Met de maatregelen wil Bol.com evolueren naar klimaatneutraal winkelen in 2025.

Katleen Put | 30 april 2019
Bolcom Koos Positie Niemand Anders Opeiste

Bol.com wil meer focussen op duurzaamheid en schrapt daarom miljoenen onnodige verpakkingen. Alleen producten die extra bescherming nodig hebben zullen nog in een blauw-witte kartonnen doos arriveren. Artikelen als strijkijzers, luiers of koffiezetapparaten, die sowieso in een kartonnen doos zitten, worden voortaan in hun eigen verpakking verstuurd. Voor handdoeken, kleding en andere plooibare materialen introduceert Bol.com een nieuwe verzendzak uit gerecycleerd plastic. Op die manier kunnen er meer pakketjes mee per bezorging. Bovendien zorgt het lichtere verpakkingsmateriaal voor een veel beperktere CO2-uitstoot. In vergelijking met de kartonnen doos die hij vervangt, zou de verzendzak een CO2-reductie van 90 procent moeten opleveren.

Efficiënte inpakmachines

Kartonnen verpakkingen volledig afschaffen is voorlopig niet mogelijk. Daarom probeert Bol.com de impact van de dozen maximaal te beperken. Sinds 2015 maken automatische verpakkingsmachines de nodige kartonnen dozen zoveel mogelijk op maat. Zo is er minder opvulmateriaal nodig en worden lege ruimtes vermeden. De komende jaren zal het aantal verpakkingsmachines stelselmatig toenemen van 7 naar 25. Ook op locaties waar artikelen nog handmatig worden ingepakt, gebeurt dat zo efficiënt mogelijk. 95 procent van de Bol.com-verzenddozen is bovendien FSC-gecertificeerd, wat betekent dat de grondstoffen afkomstig zijn uit duurzaam beheerde bossen of van recyclage.

Minder bestelwagens

De nieuwe verpakkingsmethodes maken deel uit van een ambitieus duurzaamheidsprogramma dat Bol.com stap voor stap wil realiseren. Het bedrijf beschikt over meer dan 6.000 afhaalpunten in Nederland en België en werkt steeds vaker samen met fietskoeriers. Daardoor moeten minder bestelwagens door woonwijken of drukke steden rijden. Verpakkingen zijn bij Bol.com goed voor 20 procent van de totale CO2-uitstoot. Met duurzame verpakkings- en transportmaatregelen kan het bedrijf zijn directe ecologische voetafdruk dan ook substantieel verkleinen.

Verder lezen?

Maak een profiel aan en lees Susanova nu 1 maand gratis.