Bioplastic op basis van algen en visafval sleept designprijs in de wacht

Laureaat van de prestigieuze James Dyson Award 2019 is Marinatex, dat bio-afbreekbaar plastic produceert op basis van rode algen en afvalproducten van de visindustrie.

Fran Herpelinck | 15 november 2019
Mtex Bag Dyson
Het bioplastic van algen en visafval is een alternatief voor doorzichtig LDPE-plastic.
James Dyson Award

Wat begon als een bescheiden huis-tuin-en-keukenproject, is intussen uitgegroeid tot een hoopgevend alternatief voor plastics op basis van fossiele grondstoffen. Als afstudeerwerk ging de 23-jarige Britse designstudente Lucy Hughes uit Sussex aan de slag met slachtafval van een visverwerkend bedrijf, dat ze gratis kon afhalen en in haar keuken verwerkte tot een doorschijnend, bioplastisch materiaal. Aan de hand van een thuiscompostbak slaagde ze er bovendien in om de bioplastic op goed zes weken tijd opnieuw volledig af te breken.

Alternatief voor sandwichplastic

Onder de productnaam Marinatex wil Hughes een goedkoop alternatief lanceren voor LDPE-plastic (lagedichtheidpolyetheen), dat gebruikt wordt voor doorzichtige vuilzakken, huishoudfolie of sandwichplastic. De grondstoffen zijn visafval en rode algen, die het bindmiddel agar bevatten. Omdat de bioplastic zowel kostenbesparend als bio-afbreekbaar is, werd Marinatex bekroond met de James Dyson Award voor 2019, een prestigieuze innovatieve designprijs voor studenten wereldwijd. Aan de prijs is een geldsom verbonden van 33.500 euro.

Richting een start-up?

Naar eigen zeggen was Hughes geïnspireerd door de bewering dat er “tegen 2050 meer plastic in de oceaan zal zijn dan vis”, wat haar aanmoedigde om een oplossing te bedenken. In het Verenigd Koninkrijk wordt er bovendien naar schatting jaarlijks meer dan 490.000 ton visafval geproduceerd, dat amper verwerkt wordt en weinig commerciële waarde heeft. Hughes tracht momenteel subsidies en fondsen te werven om rond Marinatex een start-up op te bouwen.

Bron: The Guardian, Industry Global News 24

Probeer Susanova gratis uit!

Wilt u meer dan alleen nieuws? Al onze plusartikels, reportages en analyses lezen? Kies dan voor een proefabonnement van een maand!