Biobrandstoffen leiden groei van hernieuwbare energie

De komende vijf jaar zullen vooral biobrandstoffen de sector van de hernieuwbare energie doen groeien. Dat voorspelt het Internationaal Energieagentschap (IEA).

9 oktober 2018
Adobe Stock 60533696

De groei van het wereldwijde energieverbruik zal de komende vijf jaar voor 40 procent door hernieuwbare bronnen worden opgevangen, voorspelt het IAE in Renewables 2018, zijn analyse en prognose voor de periode 2018-2023.

Transport en warmte

Vooral in de elektriciteitssector zullen hernieuwbare bronnen sterk groeien, met zonne-energie voorop. Tegen 2023 zullen hernieuwbare bronnen bijna een derde van de totale elektriciteitsopwekking voor hun rekening nemen.

In de transport- en warmte-sector verloopt de groei trager omdat het beleid daar minder meewil en er meer obstakels zijn, zegt de IAE.

Toch zullen de biobrandstoffen ook de komende vijf jaar de grootste bron van hernieuwbare energie blijven. Dat komt doordat hun gebruik wijdverspreid is in de transport- en warmtesector. In die sectoren spelen andere hernieuwbare energiebronnen een veel kleinere rol.

Reus

In het energiedebat krijgt die leidende rol van bio-energie minder aandacht dan ze verdient, stelt het Internationaal Energieagentschap. IAE-directeur Fatih Birol noemt moderne bio-energie “de reus die over het hoofd wordt gezien wanneer het over hernieuwbare energie gaat”.

“Haar aandeel in het totale verbruik van hernieuwbare energie wereldwijd is vandaag ongeveer 50 procent, met andere woorden evenveel als waterkracht, wind, zon en alle andere hernieuwbare energiebronnen samen”, aldus Birol.

In de elektriciteitssector zal zonne-energie met bijna 600 gigawatt toenemen, meer dan alle andere hernieuwbare energietechnologieën samen, en tegen 2023 goed zijn voor 1 terawatt.

Bron: IPS

Probeer Susanova gratis uit!

Wilt u meer dan alleen nieuws? Al onze plusartikels, reportages en analyses lezen? Kies dan voor een proefabonnement van een maand!