Besix bouwt een van ’s werelds grootste installaties voor energierecuperatie uit afval

Het Belgische bouwbedrijf Besix krijgt de opdracht om in Dubai een van de grootste centrales op basis van thermische valorisatie van afval te bouwen. Eens de centrale op volle toeren draait, zet ze dagelijks 5000 ton vaste afvalstoffen om in energie voor 120.000 gezinnen.

Veerle Bonckaert | 1 februari 2018
Christoph Schulz 242322629
Foto door Christoph Schulz

De bouwgroep Besix kreeg van het stadsbestuur van Dubai de prestigieuze opdracht om er een van de grootste installaties voor de omzetting van afvalstoffen in energie te bouwen. Besix staat daarbij zowel in voor het ontwerp als de uitvoering van de infrastructuur-, bouw- en civieltechnische werken, alsook voor de waterzuivering. Het werkt hiervoor via joint venture samen met het Zwitserse Hitachi Zosen Inova. Zij behoren tot de wereldleiders in thermische valorisatie van afval en hebben hier al meer dan 80 jaar ervaring mee.

Waste to energy

Dankzij de valorisatie door thermische verwerking (verbranding, meeverbranding, pyrolyse en vergassing) kan in deze nieuwe centrale niet-recycleerbaar afval worden omgezet in groene stroom. Dit waste-to-energy-project kadert in de ambities van de Verenigde Arabische Emiraten om in te zetten op milieubescherming en duurzame groei. Door te kiezen voor thermische valorisatie wil Dubai het stortafval verminderen en tegelijk de kaart trekken van hernieuwbare energie.

De centrale wordt een van de grootste installaties voor energierecuperatie ter wereld. De centrale zou in 2021 op volle capaciteit moeten draaien en 171 MW elektriciteit per uur produceren.

Probeer Susanova gratis uit!

Wilt u meer dan alleen nieuws? Al onze plusartikels, reportages en analyses lezen? Kies dan voor een proefabonnement van een maand!