Plus Belgische primeur: recyclagebedrijf Out Of Use sleept WEEELABEX-label in de wacht

Bedrijven die elektronische en elektrische apparaten recycleren, moeten sinds 1 januari 2018 over een WEEELABEX-certificaat beschikken. Het Limburgse Out Of Use is de eerste Belgische B2B-onderneming die dat label in de wacht sleept.

Margot Kennis | 30 maart 2018
Outofuse

Het WEEELABEX-label of excellence (Waste of Electric and Electronic Equipment Label of Excellence) werd in het leven geroepen door het WEEE-forum, dat alle Europese beheerorganismen voor e-wasteproducenten, waaronder het Belgische Recupel, verenigt. Het forum legde een Europese norm vast voor de inzameling, het transport en de verwerking van oude elektronica. De norm beschrijft onder andere op welke manier het elektrische en elektronische afval verwerkt moet worden en houdt ook verplichtingen in voor het hergebruik van de materialen.

Duurzame recyclage

Verwerkingsbedrijven voor e-waste schieten vandaag als paddenstoelen uit de grond. De ontmanteling van elektronica is immers een interessante economische activiteit geworden. In laptops en gsm’s zitten onder andere zeldzame metalen en goud, grondstoffen die zoveel mogelijk gerecycleerd moeten worden. Maar vaak verdwijnen gsm’s en laptops naar lageloonlanden waar ze in onmenselijke omstandigheden uit elkaar worden gehaald en niet op een hoogwaardige manier gerecycleerd worden.

Gecertificeerde bedrijven zijn verplicht de e-waste op een hoogwaardige manier te verwerken en daarover te rapporteren. CEO Mark Adriaenssens: “We exporteren oude computers bijvoorbeeld nooit naar verre bestemmingen als Afrika of China. Op die manier proberen we onze CO2-uitstoot tot een minimum te beperken. Grondstoffen die we aan oude computers onttrekken, houden we ook hier. Het zou immers zeer milieuonvriendelijk zijn om die kostbare grondstoffen naar Afrika te verschepen, om vervolgens weer primaire grondstoffen in te voeren voor nieuwe computers.”

Nieuwe privacywetgeving

De recyclage van elektronica trekt nog om een andere reden heel wat nieuwe bedrijven aan. De nakende verstrenging van de privacywetgeving (General Data Protection Regulation of kortweg GDPR) eist onder meer dat data vernietigd moeten worden bij de recyclage en het hergebruik van elektronische apparaten.

Helaas zijn niet al die nieuwe recyclagebedrijven even betrouwbaar. “Veel van hen springen slordig om met het vernietigen van persoonlijke data”, vertelt Mark Adriaenssens, CEO van Out of Of Use. “Bedrijven met een WEEELABEX-certificaat verzekeren hun klanten dat alle data professioneel verwijderd worden. Zo hoeft die klant niet wakker te liggen van het feit of zijn data niet elders zullen opduiken.”

Boom in ruil voor pc

Het bedrijf wil ook op sociaal vlak zijn steentje bijdragen. Zo zet het afgedankte computers in om de digitale kloof in België te dichten. Mark Adriaenssens: “Kansarme mensen hebben in ons land vaak geen toegang tot de digitale wereld. In ons depot in Molenbeek kunnen ze via onze oude computers toch kennis maken met het wereldwijde web.”

Daarnaast werkt Out Of Use ook samen met Natuurpunt. “Onze klanten kunnen ervoor kiezen om de vergoeding die ze van ons krijgen voor hun ingezamelde materialen door te storten naar Natuurpunt”, vertelt Mark Adriaenssens. “Per pc die we voor hen recycleren, kopen we een stukje grond aan waarop een boom wordt geplant. Als je weet dat één boom wel twintig ton CO2 kan absorberen, is dat goed nieuws voor het milieu.”

Verder lezen?

Maak een profiel aan en lees Susanova nu 1 maand gratis.