Plus Belgische kmo’s bij koplopers innovatief samenwerken

Uit het Europees innovatiescorebord 2018 blijkt dat België zich, met een achtste plaats, een sterke innovator mag noemen. Vooral de Belgische kmo’s worden geprezen voor hun innovatieve netwerken en samenwerking. Maar op het vlak van sales en tewerkstelling is er nog veel groeimarge.

28 juni 2018
Europe 1395916 1920

Jaarlijks publiceert de Europese Commissie een scorebord waarin de verschillende lidstaten, de overige Europese landen en de regionale buren met elkaar worden vergeleken op vlak van vernieuwing. Ons land staat met 124 punten op de achtste plaats. Daarmee scoort België beter dan in 2010, toen het een score van 118 punten haalde.

Internationaal onderzoek

Vooral de Belgische kmo’s oogsten lof voor hun innovatieve netwerken en samenwerking. Concreet wordt ons land geprezen voor de innovatieve partnerschappen tussen kmo’s, publiek-private publicaties en looft het scorebord de private sponsoring van publieke R&D-projecten. Over het algemeen doen kmo’s het goed op het vlak van vernieuwende marketingstrategieën en product-, proces- en organisatie-innovatie. Bovendien scoren kmo’s ook sterk op vlak van interne innovaties.

Daarnaast zijn ook onze onderzoeksystemen aantrekkelijk: onze wetenschappers nemen regelmatig deel aan internationaal onderzoek en worden daardoor ook vaak geciteerd in publicaties. Bovendien verwelkomen onze universiteiten veel buitenlandse doctoraatsstudenten.

Op vlak van sales en tewerkstelling moet ons land volgens het scorebord wel een versnelling hoger schakelen. Zo is de impact van de Belgische sales er sinds 2010 op achteruitgegaan. Nieuwe producten en innovaties worden maar moeilijk op grote schaal verkocht, waardoor een bredere economische impact uitblijft. Volgens het scorebord zijn er bovendien onvoldoende mensen in snelgroeiende ondernemingen tewerkgesteld en hebben kennisintensieve activiteiten te weinig invloed op de arbeidsmarkt.

5,8 procent

De grootste innovatieleiders zijn volgens het scorebord Zweden, Denemarken, Finland, Nederland, het Verenigd Koninkrijk en Luxemburg. Zweden werd daarbij tot beste leerling van de klas uitgeroepen, wat het land vooral dankt aan zijn innovatievriendelijke omgeving en HR. Duitsland zakt weg naar de zevende plaats, net boven België.

In totaal doen achttien landen het beter dan acht jaar geleden, terwijl tien landen hun score zien dalen. Gemiddeld steeg de innovatiescore in Europa met 5,8 procent ten opzichte van 2010. De snelst groeiende innovatoren zijn Litouwen, Nederland, Malta, het Verenigd Koninkrijk, Letland en Frankrijk.

Inhaalbeweging

Toch blijft de Europese Commissie kritisch voor de lidstaten. China is immers bezig aan een inhaalbeweging en komt volgens het scorebord steeds dichter in de buurt van Europa. Europa komt op zijn beurt wel steeds dichterbij het R&D-niveau van de Verenigde Staten, Japan en Canada. Maar ten opzichte van Zuid-Korea bouwt de EU nog steeds een achterstand op, al verwacht het scorebord in de komende jaren een geleidelijke inhaalbeweging. De Europese Commissie rekent er namelijk op dat de innovatiescore van Europa de komende twee jaar met zes procent zal stijgen.

Bovendien stelde Europese Commissie een nieuwe agenda voor Onderzoek en Innovatie op. Daarin wordt onder meer voorgesteld om tussen 2021 en 2027 honderd miljard euro te spenderen aan onderzoek- en innovatieprogramma’s. Daarnaast zal de Commissie de regelgeving omtrent overheidssteun vereenvoudigen.

Verder lezen?

Maak een profiel aan en lees Susanova nu 1 maand gratis.