Bedrijf legt zonnepanelen op Kortrijkse huizen, particulier betaalt alleen verbruik

De stad Kortrijk komt opnieuw met een primeur op het vlak van hernieuwbare energie. Start-up Human Districts plaatst er gratis zonnepanelen op particuliere woningen. De bewoners betalen enkel voor hun stroomverbruik. “Zo willen we de drempel om op zonne-energie over te schakelen verlagen.”

Margot Kennis | 14 mei 2018
Solar Panels 943999 960 720

“Zonnepanelen kunnen de prijs van je energiefactuur flink doen dalen. Helaas kunnen Vlamingen die zulke besparingen het meeste nodig hebben, de installatie vaak niet bekostigen.” Aan het woord is Lothar De Keyne, medezaakvoerder van Human Districts, dat met een innovatie oplossing komt. 

Overkopen aan een prijsje

Human Districts wil de drempel om voor zonnepanelen te kiezen wegwerken door op stroomaankoop in te zetten: zij regelen de financiering, plaatsing, verzekering en het onderhoud van de panelen. Particulieren moeten enkel nog hun verbruik betalen. “Op die manier kunnen mensen van groene, betaalbare energie genieten zonder de dure investering in zonnepanelen”, vertelt Lothar De Keyne. “Ze betalen ook minder: zonne-energie is bij ons immers tot twintig procent goedkoper.”

Op termijn kunnen de ‘klanten’ van Human Districts de zonnepanelen ook overkopen, aan een gereduceerde prijs. Lothar De Keyne: “De waarde van de installatie daalt elk jaar met vijf procent. Na tien jaar kan je de panelen dus aan de helft van de prijs overnemen.” Voor het technische luik werkt Human Districts samen met technologiebedrijf EnergyVision, een industriële speler in hernieuwbare energie met projecten in België, China en Marokko. “Zij bieden diverse financieringsmodellen aan en hebben de nodige technische knowhow in huis, terwijl wij het contact met de klanten verzorgen.”

Jonge gezinnen en oudere mensen

Het initiatief is alvast een succes: al meer dan vierhonderd Kortrijkzanen vroegen zonnepanelen aan bij Human Districts. Dat de start-up voor dit pilootproject voor de West-Vlaamse stad koos, is trouwens geen toeval. De elektriciteitsprijzen liggen immers nergens in Vlaanderen zo hoog als daar. Bovendien is West-Vlaanderen de provincie met de meeste inschijning van de zon. West-Vlaamse zonnepanelen leveren dus meer energie op dan hun Limburgse of Antwerpse tegenhangers.

Vooral jonge gezinnen (die bijvoorbeeld net een huis hebben gekocht) en oudere mensen tonen interesse in het aanbod. Daarnaast zet Human Districts ook een aantal proefprojecten met sociale huisvestingsmaatschappijen op. Lothar De Keyne: “We mikken op een zo breed mogelijk doelpubliek. En op termijn hopen we ook in andere West-Vlaamse gemeenten met de plaatsing van zonnepanelen te kunnen starten.”

Duurzame en betaalbare steden

In het buitenland gingen al gelijkaardige projecten met stroomaankoop van start, zoals bijvoorbeeld SolarCity, een project van Elon Musk in de Verenigde Staten. Hier in Vlaanderen kadert het project binnen de bredere visie van Human Districts. “Wij willen de Vlaamse stadswijken transformeren naar duurzame en – vooral -betaalbare wijken”, vertelt Lothar De Keyne. “Zo willen we ook van prefab houten woningen en wateropvangsystemen een succes maken.” 

Maar in eerste instantie focust de start-up dus op groene energie. “Dat leek ons de meest prangende kwestie. Een op de vijf Belgische gezinnen leeft namelijk nog steeds in energiearmoede. Zij kunnen ofwel hun energiefactuur niet betalen of ze leven erg spaarzaam om rond te kunnen komen. Inzetten op zonne-energie is volgens ons de beste manier om zo snel mogelijk veel impact te creëren.”

Probeer Susanova gratis uit!

Wilt u meer dan alleen nieuws? Al onze plusartikels, reportages en analyses lezen? Kies dan voor een proefabonnement van een maand!