Bedrijf dat auto’s ombouwt tot elektrische wagens wint Triodos-prijs van greenlab.brussels

PyroLoop, Decarbone en Scobee hebben dit jaar de wedstrijd gewonnen van greenlab.brussels, het accelerator-programma voor duurzame start-ups.

Inès Aoun | 21 juni 2021
Decarbone 1
Decarbone
©hub.brussels Nicolas Lescot

Aan de wedstrijd namen 18 teams deel. Zij volgden gedurende 6 maanden een intensief traject, met professionele coaching en workshops rond duurzaam en circulair ondernemen.

Virginie Smans, projectcoördinator van greenlab.brussels over de uitzonderlijke uitdagingen tijdens de voorbije maanden: "Voor het eerst in 10 jaar verliep greenlab 100% online. Enkele deelnemers zagen zich helaas genoodzaakt om af te haken, wegens de crisis. Van de 18 inschrijvende kandidaten in januari, haalden er 14 toch de finale. Hun doorzettingsvermogen verdient respect en bewondering!”

Uiteindelijk vielen drie finalisten in de prijzen:

 • De greenlab.brussels-prijs gaat naar PyroLoop, dat uitwerpselen omzet in compost of biochar (Daarbij wordt organisch materiaal via pyrolyse omgezet in een houtskoolachtige stof. Die wordt gebruikt als bodemverbeteraar.)
 • De Triodos prijs (€ 2.500) gaat naar Decarbone, dat inzet op het ombouwen van diesel- of benzinewagens tot elektrische auto’s.
 • De Publieksprijs gaat naar Scobee, dat verpakkingsmateriaal maakt van restfracties uit de bierbrouwerij. Die start-up kreeg eerder al steun van de Stichting voor Toekomstige Generaties.

De andere finalisten zijn:

 1. Chukwa: organische drankjes gemaakt van hergebruikte cacaoschil.
 2. Sensibel: cosmetica op basis van koffie & koffiegruis.
 3. Build.again!: hergebruik van bouwmaterialen uit afbraak.
 4. My Tiny Garden: kant-en-klare DIY-moestuintjes op maat van de stadsbewoner.
 5. PuriFungi: een champignon die sigarettenpeuken verteert.
 6. Click & Save It: applicatie die lokale, onverkochte non-foodartikelen bundelt en opnieuw aan de man brengt.
 7. Oddpaper: coole schriftjes en blocnotes gemaakt uit papierresten.
 8. Ureekap: verwerkt urine tot natuurlijke meststof voor de lokale landbouw.
 9. Hyppy: burgercoöperatief met inzet van twee Brabantse trekpaarden, voor biologisch beheer van parken, verhuren van een paardenkoets, workshops,...
 10. Landcoss: modulaire én comfortabele banken en fauteuils op basis van afgedankte turnmatten.
 11. Tiny Evolution: modulaire tiny houses voor het hele gezin, van kleinkinderen tot grootouders

10 jaar duurzame start-ups in Brussel

Greenlab blaast dit jaar 10 kaarsjes uit. Het accelerator-programma werd aanvankelijk gefinancierd door EFRO (Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling). Het project startte in 2012 onder de naam BSE Academy (Brussels Sustainable Economy Academy). Toen mochten 8 startende ondernemers proeven van duurzaam ondernemerschap, geïnspireerd door thematische workshops en expert-coaching. Onderweg vervelde BSE Academy tot greenlab.brussels.

De afgelopen 10 jaardoorliepen 113 projecten en 264 ondernemers het traject voor duurzaam en circulair ondernemerschap. Niet minder dan 51 deelnemende bedrijven uit het afgelopen decennium zijn vandaag nog altijd actief.

Probeer Susanova gratis uit!

Wilt u meer dan alleen nieuws? Al onze plusartikels, reportages en analyses lezen? Kies dan voor een proefabonnement van een maand!