Bebat en Fluvius werken aan paspoort voor thuisbatterijen

Aan het einde van het jaar zullen Bebat en Fluvius een nieuwe applicatie lanceren. ‘Easybat’ laat toe om de volledige levensloop van industriële batterijen voor energieopslag levenslang op te volgen. Op termijn zullen ook EV-batterijen in de applicatie kunnen worden opgevolgd.

Inès Aoun | 20 september 2021
Fluvius Bebat

Omdat batterijen steeds vaker een tweede leven krijgen, wordt ook de registratie, rapportering en administratie van batterijen een stuk complexer. Met EasyBat willen Bebat en Fluvius de administratieve rompslomp rond de wettelijke aanvaardingsplicht van een batterij vereenvoudigen. Dat doen de organisaties door alles op één applicatie samen te brengen en beschikbaar te maken. De applicatie heeft al een geslaagde proefperiode achter de rug. De partners hopen EasyBat dan ook op het einde van het jaar te lanceren.

Blockchaintechnologie

EasyBat is een platform dat gebaseerd is op blockchaintechnologie. Het laat toe om voor elke batterij een zogenaamd batterijpaspoort te creëren. Dat paspoort bevat alle informatie die consumenten, installateurs, keuringsorganisaties en batterijproducenten nodig hebben om geïnformeerde keuzes te maken over de levensloop van een (thuis)batterij. Philippe Decrock van Bebat: “Met EasyBat kan de consument bijvoorbeeld meer informatie vinden over de capaciteit, het gewicht, de chemische samenstelling, … van de batterij.”

In kaart brengen van de batterijtechnologie

Ook voor Bebat, netbeheerders als Fluvius en de overheid zal EasyBat een nuttig instrument zijn om de batterijtechnologie beter in kaart te brengen en zo een gedetailleerder en juister beeld van de bestaande batterijinfrastructuur te krijgen. Joris Soens, Assets & Netarchitectuur bij Fluvius: “Dankzij EasyBat kunnen we over extra gegevens beschikken, die ons zullen helpen om beter te begrijpen hoe onze netten belast worden en waar oplossingen voorhanden zijn om overbelasting te vermijden.” Fluvius zal eveneens onderzoeken of deze aanpak een positieve bijdrage kan zijn tot de efficiëntieverhoging van bijvoorbeeld zonnepanelen en laadinfrastructuur.

Probeer Susanova gratis uit!

Wilt u meer dan alleen nieuws? Al onze plusartikels, reportages en analyses lezen? Kies dan voor een proefabonnement van een maand!