Plus Biomassahub in Eeklo: bermgras als grondstof voor de industrie?

Lokaal groenafval als grondstof voor de industrie? Innovatie in Natuur en Ecologie (INNEC) en afvalbedrijf Renewi willen bewijzen dat het kan. Ze werken samen aan een biomassaproject in Eeklo. Dat creëert ook jobs voor laaggeschoolden.

Peter Van Dyck | 12 februari 2018
Biomassa Verzamelen
© Pro Natura

Met lokaal verwerkt en zuiver groenafval wil INNEC, een spin-off van het sociale-economiebedrijf Pro Natura, een alternatief bieden voor de geïmporteerde en dus minder duurzame biomassa die bioraffinaderijen doorgaans gebruiken. INNEC gelooft erin dat groenafval als grondstof economisch rendabel kan zijn. “Maar daar zijn minstens drie voorwaarden aan gekoppeld”, zegt Johan De Beule, gedelegeerd bestuurder van INNEC. “Ten eerste moet elke component van het groenafval benut kunnen worden. Dat kan pas als bedrijven intens samenwerken in een biomassacluster, de tweede voorwaarde. En tot slot moet de sociale economie ingeschakeld worden bij het oogsten, transporteren en voorbehandelen van het groenafval, maar ook bij de conversie en de productie van de nieuwe grondstof.”

“In bermgras bijvoorbeeld zitten heel wat verschillende componenten, zoals vezels, eiwitten en suikers”, gaat De Beule verder. “Al die stoffen kunnen we er apart uithalen. De kunst zal erin bestaan om afnemers te vinden voor elke stof. Zelf zullen we uit het productieproces weer nieuwe energie kunnen halen. Onze filosofie is: een maximale input voor een maximale output voor een maximaal aantal belanghebbenden. We moeten verder denken dan de traditionele relatie tussen leverancier en klant. Idealiter investeren alle partners als stakeholders samen in het proces en stemmen ze alle nodige stappen onderweg op elkaar af.”

Verder lezen?

Maak een profiel aan en lees Susanova nu 1 maand gratis.