Afvalapplicatie geeft gezinnen inzicht in restafvalverbruik

De afvalintercommunale MIWA en het innovatielab van Belfius hebben een nieuwe afvalapp ontwikkeld. De inwoners van Midden-Waasland die beschikken over de grijze diftar-container kunnen er hun eigen afvalproductie in real time mee monitoren.

Kathleen Van Goethem & Inès Aoun | 5 november 2019
23 10 2019 09 32 45 Homepage Slider

De Waaslandse afvalintercommunale MIWA en The Studio, het innovatieve lab van Belfius, hebben de afvalapplicatie My Waste gelanceerd. De app is gelinkt aan de chip die in de typisch grijze restafvalcontainers zit. Zo kunnen gezinnen in Midden-Waasland (Sint-Gillis-Waas, Sint-Niklaas, Stekene, Temse en Waasmunster) hun afvalverbruik in real time bekijken en ook vergelijken of ze het beter of slechter doen dan gelijkaardige gezinnen. Als een gezin – door beter te recycleren of minder verpakkingen te kopen – minder afval produceert, verdienen ze 'sterren' waarmee ze onder andere in de lokale winkels kunnen betalen. Met deze applicatie wil MIWA het restafvalcijfer in de regio Midden-Waasland tot 25 procent verminderen. Na het pilootproject wil Belfius de applicatie ook delen met andere afvalintercommunales.

Niet aan proefstuk toe

The Studio wil via technologische vernieuwingen maatschappelijke uitdagingen aanpakken. Eerder ontwikkelde het innovatielab al een mobiliteitsplatform waarbij kinderen, die met de fiets of te voet naar school gaan, beloond worden met ‘bucks’. Met die digitale munten kunnen ze betalen in een winkel, de bib of het zwembad.

MVO

Probeer Susanova gratis uit!

Wilt u meer dan alleen nieuws? Al onze plusartikels, reportages en analyses lezen? Kies dan voor een proefabonnement van een maand!