75 miljoen euro voor ArcelorMittal om staalproductie koolstofarm te maken

Staalgigant ArcelorMittal krijgt een lening van 75 miljoen euro van de Europese Investeringsbank (EIB) en de Europese Commissie voor de bouw van Steelanol en Torero in Gent. Die twee baanbrekende projecten moeten de CO2-uitstoot van staalproductie drastisch verlagen.

Ellen Vervoort | 27 mei 2020
ArcelorMittal
ArcelorMittal startte in mei 2019 met de bouw van twee demonstratiefabrieken die in 2022 klaar moeten zijn.
© ArcelorMittal

ArcelorMittal Europe wil tegen 2030 30 procent minder CO2 uitstoten en in 2050 klimaatneutraal zijn, doelstellingen die in lijn liggen met de Europese Green Deal en het Klimaatakkoord van Parijs. Om dat te bereiken, werkt de staalgigant aan innovatieve technologieën die staalproductie koolstofarm moeten maken. ArcelorMittal kreeg voor beide projecten al steun van het Europese innovatiefonds Horizon 2020, maar kan nu rekenen op nog meer steun uit Europese hoek. De Europese Investeringsbank (EIB) en de Europese Commissie stellen een lening van 75 miljoen euro ter beschikking.

Torero en Steenanol

Concreet startte ArcelorMittal in mei vorig jaar met de bouw van twee demonstratiefabrieken die in 2022 klaar moeten zijn. Beide projecten verwerken afval en bijproducten tot waardevolle nieuwe producten. In Torero zal ArcelorMittal in samenwerking met afvalverwerker Renewi afvalhout omzetten in biokool die in eerste instantie vijf procent van de fossiele steenkool in de hoogovens zal vervangen. Zo kan de staalgigant 250.000 ton CO2 besparen, al kan dat percentage in de toekomst mits aanpassingen aan de installaties nog worden opgedreven. In de eerste fase zal deze fabriek jaarlijks tot 60.000 ton afvalhout omzetten in ongeveer 40.000 ton biokolen. Die hoeveelheid wordt in de tweede fase van het project verdubbeld. De bouw van de installatie kost 50 miljoen euro.

De demonstratiefabriek Steelanol zal op industriële schaal rookgassen van de hoogovens afvangen. De kern van de installatie is een fermentatietank waarin bacteriën koolstofmonoxide en waterstofgas fermenteren tot ethanol. Die ethanol kan vermengd worden met gewone benzine en zo dienen als biobrandstof. Eenmaal voltooid, zal de fabriek jaarlijks tot 80 miljoen liter ethanol produceren. De bouw van Steelanol kost 165 miljoen euro.

Bron: engineering.net, Europese Investeringsbank, Het Nieuwsblad

SDG

Industrie, innovatie en infrastructuur

Probeer Susanova gratis uit!

Wilt u meer dan alleen nieuws? Al onze plusartikels, reportages en analyses lezen? Kies dan voor een proefabonnement van een maand!