2020 start met minder wegwerpplastics

Sinds 1 januari 2020 mogen Vlaamse evenementen geen drank meer serveren in wegwerpbekers, blikjes of petflesjes. Ook Frankrijk en Thailand legden strengere regels op rond wegwerpplastics.

Katleen Put | 3 januari 2020
Wegwerpbekers Jasmin Sessler Pixabay
Wegwerpbekers zijn sinds kort verboden in Frankrijk en Vlaanderen.

Vlaanderen schrapt wegwerpbekers

Sinds 1 januari 2020 mogen organisatoren van evenementen in Vlaanderen geen drank meer serveren in wegwerpbekers, blikjes of petflesjes. Op die regel kan enkel een uitzondering worden gevraagd als de organisatie een systeem voorziet waarmee minstens 90 procent van de eenmalige verpakkingen gescheiden wordt ingezameld voor recyclage. Ook lokale besturen en Vlaamse overheidsinstellingen mogen op evenementen en in hun cafetaria’s geen wegwerpbekers meer gebruiken. Ze moeten dus drinkfonteintjes en herbruikbare glazen en tassen voorzien. Vanaf 2022 komt daar nog een verbod op wegwerpborden en -bestek bij. In de zomer van 2019 voerde de Vlaamse overheid ook al een verbod in op het uitdelen van gratis plastic winkelzakjes.

Frankrijk bant plastic borden en bestek

Ook Frankrijk legt het gebruik van wegwerpplastics aan banden. Sinds 1 januari is de verkoop van plastic (wegwerp)bekertjes, plastic borden en wattenstaafjes in heel het land verboden. Franse scholen mogen ook geen plastic flesjes met mineraalwater meer aanbieden. Tegen 2040 wil de Franse regering zoveel mogelijk wegwerpproducten uitfaseren. De komende jaren komt er onder meer een verbod op plastic rietjes, plastic bestek, confetti, plastic fastfoodspeeltjes en gratis waterflesjes in bedrijven. Tegen 2020 moeten alle publieke gebouwen over een drinkfonteintje beschikken.

Thailand dumpt minder zakjes in zee

Op de lijst van landen die veel afval in zee dumpen, stond Thailand lang op de zesde plaats. In 2019 startte het land met een ontradingscampagne rond het gebruik van plastic zakjes. De campagne had succes: op enkele maanden tijd daalde het aantal gebruikte wegwerpzakjes met maar liefst twee miljard. Daardoor zakte Thailand naar de tiende plaats op de lijst van grote vervuilers. Sinds 1 januari zijn plastic wegwerptasjes ook effectief verboden in alle grote winkels en winkelketens. In 2021 volgt een volledig verbod. De komende maanden focust de campagne vooral op markten en landelijke gebieden.

Bron: OVAM & Electrek.co

Probeer Susanova gratis uit!

Wilt u meer dan alleen nieuws? Al onze plusartikels, reportages en analyses lezen? Kies dan voor een proefabonnement van een maand!